Довкілля про яке ми не забули

Довкілля про яке ми не забули

 

Ми, представники екологічних громадських організацій, що працюють на Донбасі, ясна річ, зараз змінили напрямки своєї діяльності. Перш за все нас цікавлять захист прав людей, що потерпають від війни та терористів, а також патріотичне виховання дітей та молоді та відродження національних традицій.

Але дехто займається й якістю питної води, моніторить стан заповідних територій тощо.

На мою думку, ми зараз повинні між собою зробити систему оперативного реагування на ті екологічні негаразди, яки потенціально можуть тут скоїтися. Щоб зразу могли відслідкувати причини, обсяги та наслідки можливих екологічних аварій та катастроф.

Бо йде російськими ізуверами знищення Авдієвського коксохіму - це ж бомба, що й до Росії може дійти, не говорячи вже про горлівський Стірол (тут завжди знали, що це потенційний Бхопал, де за хвилини загинули сотні тисяч індійців). А про єнакієвську шахту Юнком, де у 70-х роках минулого сторіччя взорвали атомну бомбу, після чого там зробилася законсервована капсула, що може вбити все Приазов'я, й говорити годі.

Ми повинні бути готові до цього. Але й всі зелені повинні на нашому прикладі згадати наш головний лозунг:

"ЕКОЛОГІЯ НЕ МАЄ КОРДОНІВ!".

В.Березін 

Далі пропонуємо подивитися що роблять наші колегі у цьому напрямку:

 

МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) проводе досліджувати об’єкти довкілля в зоні АТО. За допомогою волонтерів відібрано проби води з р. Сіверський Донець в районі мосту, що у м. Щастя Луганської області та з водного каналу, що поблизу річки, місця відбору зазначені на ситуаційній карті.

– Проведені нами дослідження показали, що в річці Сіверський Донець, має місце

перевищення по сульфатах в 5 разів та нітритах майже у двічі відносно гранично допустимих концентрацій, – повідомила еколог 1-ої категорії ЕПЛ Алла Войціхівська. У водному каналі поблизу р. Сіверський Донець перевищення по сульфатах становить більш, як в чотири рази та зафіксоване незначне перевищення по нітритах, – додала пані Алла.

Нітрити представляють собою продукти окислення аміаку під впливом мікроорганізмів в процесі нітрифікації. А наявність нітритів у кількостях, що перевищують 0,002 мг/дм3, свідчить про давніші забруднення – у р. Сіверський Донець концентрація нітритів становить 0,152 мг/дм3.

– Вміст сульфатів в природній воді р. Сіверський Донець швидше за все зумовлений

скиданням у водойми не очищених промислових та побутових стічних вод. Наявність у воді сульфатів більше 500 мг/дм3 (концентрація сульфатів у воді з р. Сіверський Донець становить 502 мг/дм3) надає їй солонуватий присмак і призводить до порушення роботи органів травлення у людей, – зазначила еколог 1-ої категорії ЕПЛ Алла Войціховська. –Забруднення води спричиняють зруйновані очисні споруди, підприємства, місця захоронення відходів та зберігання хімічних речовин.

– Наша організація зібрала факти про об’єкти зруйнованої інфраструктури за останні два тижні на сході України внаслідок АТО, що пов’язані з водопостачанням та водовідведенням, – додає еколог ЕПЛ Катерина Норенко. – Зокрема, 17 січня 2015 року через потрапляння снарядів зупинено коксохімічний завод в Авдіївці. Відбулося пряме попадання снарядів в другу коксову батарею 1 цеху, в результаті чого відбулося її просідання. Виробничі потужності цього цеху майже знищені.

Під артобстріл 20 січня потрапила територія Петровської служби КП «Донецькміськводоканал», а також машинний зал каналізаційної насосної станції № 1 в Петровському районі. Пошкоджено Верхньо-Кальміуське водосховище 21 січня – один із наливних водоводів на Донецьк, 22 січня пошкоджено водонапірну вежу м. Попасна. 23 січня припинила припинила роботу через обстріли Миронівська ТЕС. Снаряд потрапив у мазутне господарство і пошкодив мазутний бак.

Всі три водопроводи, які постачали Луганськ водою, (Петровський, Айдарський, Кондрашевський), 26 січня виведені з ладу через постійні обстріли. На Горлівській ділянці каналу Сіверський Донець – Донбас 27 січня пошкоджено напірний трубопровід. Знеструмлена насосна станція першого підйому Південно-Донбаського водопроводу. Пошкоджено трансформатори на насосній станції Верхньокальміуської фільтрувальної станції, а також будівля фільтрів на Волинцівській фільтрувальній станції.

У Донецьку деякі системи регулювання тиску 27 січня виведені з ладу шляхом прямого попадання снарядів. У Київському, Петровському, Кіровському, Куйбишевському районах мають місце багаточисельні руйнування водопровідних та каналізаційних оглядових колодязів. 26 січня в Донецьку ліквідовано 18 аварій на водопроводі та 46 поривів у каналізаційній мережі міста. 28 січня снаряди потрапили в Азотний завод м. Донецька. 28 січня, за заключенням Луганської СЕС, воду в річці Лугань не можна використовувати навіть для технічних цілей, оскільки вона не відповідає нормам САНПіН4630-80. Така значна руйнація об’єктів водопостачання та водовідведення не дозволяє використовувати питну воду з централізованого водопостачання.

Наша організація і надалі досліджуватиме воду та інші об’єкти довкілля в зоні АТО, про що повідомлятимемо на сайті ЕПЛ.

 

Біля Савур-Могили в довкілля потрапили 128 тонн речовин та 392 тонни металевих уламків

Екологи та волонтери МБО «Екологія-Право-Людина» підрахували кількість речовин, які потрапляють в довкілля від розривів снарядів, що завдає неймовірної шкоди. Супутникові знімки дають змогу візуально розрізнити воронки, ідентифікувати їхні розміри та тип снаряду, детонація якого призвела до появи воронки, а також оцінити масштаби руйнувань.

– В місцях високої щільності артобстрілів перемішаний ґрунт, підстилаючи порода та безліч уламків сталевого чавуну, не говорячи вже про тонни токсичних речовин, що потрапляють в ґрунт та атмосферу під час детонації, – говорить еколог МБО «Екологія – Право – Людина» (ЕПЛ) Василюк Олексій. .

На першому наведеному космічному знімку можна бачити територію розміром 15 х 15 км на сході Донеччини, просто всіяну воронками. На другому – територію, обведену білим контуром у збільшенні.

Було ідентифіковано 4 основні типи воронок на цих знімках радіусом від 1 до 7 метрів, які утворилися від застосування осколкових та осколково-фугасних мін, установок «Град», снарядів буксованих гармат та самохідних гаубиць, а також реактивних снарядів системи залпового вогню «Ураган». Сумарно було нараховано 15505 воронок, які повністю зруйнували ґрунтовий покрив території в 225 км2.

– Наразі відомо, що не менше, ніж 392 тонни металевих уламків снарядів розсіяні на цій території, що робить її непридатною для сільськогосподарського використання, – повідомляє еколог ЕПЛ Катерина Норенко. – Окрім цього, вибухова речовина, яка складається з амотолу (калібр 82 мм) та з суміші гексогену та порошкоподібного алюмінію (у більших калібрах) після детонації лишає сумарно 128 тонн хімічних речовин, 70 тонн з яких складає оксид алюмінію, а 58 тонн взагалі не можна ідентифікувати, бо це різноманітні гази, які отруюють атмосферу та ґрунт, – говорить Катерина Норенко.

Під час детонації утворюються низка хімічних сполук - CO, CO2, H2O, NO, N2O, NO2, CH2O, HCN, N2, а також велика кількість ідентифікованої та неідентифікованої токсичної органіки, окислюються навколишні ґрунти, деревина, дернина, конструкції.

На даному етапі експерти ЕПЛ проводять розрахунок розподілу концентрацій речовин, які потрапили в ґрунт, а також концентрації металевих уламків. Це дасть змогу підібрати найбільш доцільний метод рекультивації, оскільки наразі територія не придатна до використання.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Олексій Василюк, еколог ЕПЛ

Email: [email protected], тел.: (097) 100 – 04 – 73

Катерина Норенко, еколог ЕПЛ

Email: [email protected], тел.: (032) 225 – 76 – 82

097 – 352 – 84 – 85

https://www.youtube.com/watch?v=OwMoWS5Ni28

22 січня у Києві відбувся круглий стіл «Військові дії на сході України: ризики та наслідки для довкілля і здоров’я»,ініційований Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ), що зібрала зацікавлених представників держави та експертів, які досліджують наслідки війни на сході України для довкілля та здоров’я населення.

– Сьогодні ми вперше презентуємо свої дослідження про стан довкілля в зоні бойових дій на сході України. Військові дії на сході країни вбивають не тільки її громадян, але й руйнують її природні багатства, знищують природне довкілля, прийнятне для здорового життя, закладають «бомбу уповільненої дії» для прийдешніх поколінь,

– зазначила Олена Кравченко, виконавчий директор ЕПЛ.

– Припинення військового конфлікту стане лише початком тривалої реабілітації Донбасу.

ЕПЛ у своєму дослідженні фокусувалася над вивченням таких екологічних проблеми:

·      затоплення шахт та вихід шахтних вод на поверхню, проникнення у підземні води;

·      руйнування очисних споруд;

·      хімічне та радіаційне забруднення водних ресурсів;

·      забруднення атмосферного повітря та ґрунтів;

·      розриви снарядів та розсіювання хімічних речовин;

·      руйнування міць зберігання небезпечних хімічних речовин, відходів, їхнє займання;

·      знищення ландшафтів, рослинності;

·      знищення значних площ лісів;

Серед іншого, ЕПЛ зібрала факти знищення заповідних територій в зоні АТО. Було, зокрема, досліджено, що військові дії нанесли збитків заповідним об’єктам щонайменше на 14 мільярдів гривень. Інформацію про всі відомі наслідки війни для заповідних територій було розміщено на інтерактивній карті.

– Що стосується ландшафтів, варто зазначити, що найбільш масштабним впливом для довкілля стали пожежі, які охопили, за даними ЕПЛ, 17 % лісів та 24 % степів в зоні АТО, що становить 297 000 гектарів. Пожеж сталося у 15 разів більше, ніж за аналогічний період 2013 року, сумарно це близько 3000 загорянь,

– коментує еколог ЕПЛ Катерина Норенко.

– Більшість нових  негативних екологічних явищ, які сьогодні поширились на Донбасі, є прямим наслідком військових дій.

–ЕПЛ були проведенні дослідження ґрунтів під час виїздів до зони АТО. Результати досліджень свідчать про значний вміст важких металів на місці розривів снарядів. Так, концентрація титану у пробі ґрунту на місці розриву снарядів у 150 разів перевищує фонові показники. Є перевищення по сульфатах у 2,5 рази, також по ванадію, свинцю, кадмію. Слід зазначити, що саме сплави з титану та ванадію використовуються в авіаційній і ракетній техніці, – додає еколог ЕПЛ Алла Войціховська.

Військові дії на сході України завдали шкоду усім без винятку сферам. Обидві області знаходяться на межі екологічної, техногенної та санітарної катастрофи. Ситуація, що склалася, потребує вжиття заходів з невідкладного виявлення техногенних екологічних проблем, спричинених війною, та розробки методології їхнього подолання, саме тому в кінці круглого столу учасниками було розроблено перелік рекомендацій негайної дії для органів державної влади.

http://socportal.info/2015/01/26/ekologi-nazvali-8-majzhe-nezvorotnih-naslidkiv-vijni-na-shodi.html

 

Вложение Size
zabrudnennya_v_ato.jpg 180.56 КБ