ВОНИ БОМБИЛИ ГАЛИЧИНУ!

ВОНИ БОМБИЛИ ГАЛИЧИНУ!
ВОНИ БОМБИЛИ ГАЛИЧИНУ!

Вчора уроди бомбили селище Очеретине Ясинуватського району. Багато зруйнувань та поранених.

Я зразу згадав, що в Очеретине в 2011 році ми поховали видатного галичанина, дисидента і літератора Ярослава Гомзу

http://umoloda.kiev.ua/print/84/45/70096/

http://www.konstantinovka.com.ua/node/14184

Але ми не знали, що там народилася ще одна видатна для України та Галичини людина:

Зіновій Подушко (29.Х 1887, с-ще Очеретин, тепер смт Очерети-не Ясинуватського району Донец. обл.— 29.Х 1963, Лодзь, ПНР) — укр. і польс. художник.

У 1911 закінчив Київ. худож. уч-ще, 1917 — петерб. АМ, де навчався у Я. Ціонглінського. У часі визвольних змагань — офіцер Армії УНР.З 1919 жив у Польщі (з 1921 — в Лодзі). Працював художником у міському театрі, в міськ. архіт.-проектному бюро. П.— майстер пейзажу ("Захід сонця", "На пасовиську", "Чумацький табір", "Степове село", "Вечір у степу", "Лани збіжжя", "Вітряки", "Оранка", "На Дніпрі", "Самітні дерева", "Вечір у горах"). Його роботи є у Хмульницькому ХМ, а також у багатьох залах України, Польщі, Росії.

 

http://www.artnet.com/artists/zenobiusz-poduszko/past-auction-results



Галичани вважають його класиком свого пейзажу: У творах Зіновія Подушка відчутні умовне спрощення природних мотивів, декоративність кольорових плям та лінеарна стилізація. http://lvivposter.com/…/96-Krajevyd-u-tvorchosti-hudozhnyk…/

http://korners.kiev.ua/russian/pic_show/3639

НАСПРАВДІ УРОДИ БОМБИЛИ Й ГАЛИЧИНУ, Й ВСЮ УКРАЇНУ, ЯКА ТУТ БУЛА, Є Й БУДЕ!

Zenobiusz Poduszko народився в Україні в селі Oczeretino в районі міста Ізюм на Харківщині. У 1906 році він пройшов тест на Академії витончених мистецтв у Києві, де він закінчив з відзнакою в 1911 році З 1908 року, на запрошення Асоціації Києві художників бере участь у виставках у Києві, Харкові та Одесі. Восени 1911 починається навчання в Імператорської Академії мистецтв у Санкт Петербург в класі професора Джона Ciągliński, а потім в пейзажній майстерні професора Миколи Dubowski. Закінчив академію в 1918 році Протягом цього періоду, він брав участь у виставках так званої "pieriedwiżnikow". У 1920 році він приїхав в Польщі і в "Допоможіть нам" оселилися в постійно року. Він був одним із засновників мистецької групи "Пуск" у місті Лодзь. Він бере участь у численних виставках всій країні, особливо в Лодзі, а також, серед інших, Konstanty Мацкевич Катажина Кобро-Strzemińska, Владислав Стржемінского і Кароль Хіллер.

У 1930 році картина "Вечір. Місто прикордоння». нагороджений бронзовою медаллю на виставці Товариства заохочення мистецтв у Варшаві. Його основні персональні виставки в Лодзі і в регіоні в 1953 році, 1959 і 1961, були організовані Асоціацією польських художників і Центрального бюро виставок в місті Лодзь. Посмертна виставка в 1964 році був нагороджений Золотий хрест за заслуги в 1957 році і Премію WRN в Лодзі за досягнення в галузі розповсюдження культури в 1962 році. Творчий вихід художника складається з численних пейзажів в техніці олії. До 1939 року вони були в основному мотиви Поділля та Волині і після 1945 року в Лодзі і Сілезії. Зберігається в реалістичній конвенції, іноді з відтінком імпресіонізму, що відрізняються ліричним настроєм, низьким забарвлення і вільно заклали ділянку колір, який пронизує відмінною технікою живопису і майстерні.

http://zenobiuszpoduszko.deviantart.com/