Як американський Президент Ф. Рузвельт рибу ловив...

Як американський Президент Ф. Рузвельт рибу ловив...

Війна в Україні і новий land-lease.

 

Постой!…

Ты что-то путаешь в запале!

Известно ведь любому пацану:

На вас не нападали. Вы - напали.

Вы первыми затеяли войну!

Вы гражданам защиту обещали,

А получился форменный скандал!…

Кого и от кого вы защищали,

Когда на вас никто не нападал?

Ах, сколько на земле людишек подлых!

Такие уж настали времена!…

Вы подлость преподносите, как подвиг,

И просите за это ордена!

Леонід Філатов – 1998 рік.

 

Україна в 1994 році підписала Будапештський меморандум, згідно з яким Росія, США і Великобританія погодилися гарантувати її суверенітет і територіальну цілісність в обмін на відмову від ядерної зброї. На той час Україна мала третій за потужністю арсенал ядерної зброї в світі.

Жила собі Росія та й жила, ніхто її не чіпав, продавала за скаженою ціною нафту і газ, підвищувала за рахунок цього зарплати бюджетникам... І тут царю стало нудно. Але все закінчиться страшною трагедією Росії. Це станеться за твій рахунок, російський народе. Ти заплатиш за все. І не тільки грошима. Багато вже заплатили. Своїми життями.

Для Росії гіркота поразки і падіння на дно буде хворобливим, але дуже потрібним фактором. Їй потрібно очищення за злодіяння останніх 100 років. За вбивство царя, голодомор 30-х, ГУЛАГ і репресії 37-го року. За пакт Молотова-Ріббентропа, окупацію Польщі та Прибалтики. За війну з Фінляндією. За Чехословаччину 68 року... За Афганістан 79-89 рр. За сучасні війни в Чечні, з Грузією, і з братньої, ще зовсім недавно, Україною.

Цитую уривок з «Операция «Гроза»» І. Буніча:

«Йшла Друга Світова війна. Англія, стікаючи кров’ю, вела майже безнадійну війну з Гітлером. На борту крейсера «Тускалуза» рибалив Президент США Франклін Рузвельт.

- Френк, - обернувся президент до морського міністра, який стояв поруч, - у вашому каліфорнійському ранчо є садовий шланг?

Полковник Нокс навіть поперхнувся від подиву.

- Так, сер. Звичайно, є.

- А що б ви стали робити, якби загорівся будинок сусіда, а у нього не було би садового шлангу? Позичили б ви йому свій? - Продовжував допитуватися президент.

- Вважаю, що так, сер, - зніяковіло відповідав морський міністр, не розуміючи, куди хилить Президент.

- А чому б ви так вчинили, містере Ноксе, а не сказали б сусідові: мовляв, треба було подбати раніше і купити свій шланг?

- У нас в Каліфорнії, - пояснив Нокс, - пожежі - це справжнє лихо. Якщо у когось почнеться і вчасно не загасити, то згорять усі. Так що я краще дам йому свій шланг, поки і мій будинок не згорів.

- У цьому вся суть проблеми, - погодився Рузвельт, ні до кого конкретно не звертаючись...

16 грудня Рузвельт повернувся до Вашингтона. На наступний день він скликав прес-конференцію, на якій відкритим текстом заявив:

«В умах переважної більшості американців не було абсолютно ніяких сумнівів з приводу того, що найкращою безпосередньою обороною Сполучених Штатів є успіхи Британії у справі її самооборони».

Далі президент зазначив, що слід було б позичити Англії грошей для закупівлі американських військових матеріалів, щоб доблесні британці могли продовжувати боротьбу.

«Я хочу пояснити це наочним прикладом, - заявив Рузвельт. - Припустимо, що в будинку сусіда сталася пожежа, а у мене є садовий шланг...»

Це справило найсильніше враження: дай шланг, поки не загорівся і твій дім.

Ніхто не відчув нічого небезпечного і навіть радикального в словах Президента надати англійцям в борг садовий шланг для їх героїчної і нерівній (як здавалося) боротьби з Гітлером. Невідомо, чи розраховував хто-небудь отримати цей шланг назад, але блискучий виступ Рузвельта забезпечив проходження через Конгрес вже підготовленого закону про «ленд-ліз - найдивнішого і незвичного закону в країні, яка офіційно оголосила себе нейтральною...»

Закон про ленд-ліз, прийнятий Конгресом США 11 березня 1941 року надавав президентові владу допомагати будь-якій країні, чия оборона визнавалася життєво важливою для США.

Історія повторюється.

Колишній сенатор-республіканець Гордон Хамфрі в своїй статті в газеті Washington Post закликав американських сенаторів негайно надати Україні військову допомогу. Республіканці, які тепер контролюють обидві палати Конгресу США, були налаштовані дуже рішуче. Більш того, їх підтримали і демократи. 11.12.2014 обидві палати американського Конгресу США прийняв закон, який передбачає надання Україні летального озброєння, фінансової допомоги та визначає Україну особливим військовим партнером поза блоком НАТО. Закон, крім надання військової допомоги Україні, пропонує ввести масштабні секторальні санкції проти російської військової та нафтогазової промисловості, а також її фінансових інститутів. Україна не виживе без американської фінансової допомоги і американської новітньої зброї. Президент США Барак Обама 18.12.2014 року підписав закон 5859 «Ukraine Freedom Support Act». Отже, Барак Обама позичить садовий шланг, охопленій пожежею Україні, як зробив його колега у минулому сторіччі, бо інакше полум’я війни з України перекинеться на Європу, а можливо, і на весь світ.

 

Ярослав