Відновлюємо власні ресурси та заспокоюємось

Важко насолоджуватись життям, коли доводиться постійно тримати себе в руках. Особливо, коли в тебе під контролем стресова ситуація. Використовуючи 9 порад, що наведені в статті, ви зможете відновити здатність справлятись зі своїми проблемами завдяки здобуттю навиків психологічного відновлення та саморегуляції. Їх можна використовувати вдома, на роботі та в місцях, де людина відчуває себе стривожено.

  1. Займіться дихальними практиками – це допоможе вам заспокоїтись та припинити панікувати. Наприклад:

а) Положіть руку на живіт, коли дихаєте, і зверніть увагу на те, як він надувається, немов повітряна кулька, яку наповнює повітря. Повільно вдихайте: один … два … три.

Уявіть улюблений колір та речі цього кольору, що надихають вас.

б) Коли видихаєте, відчуйте, як вас залишає повітря та втягується живіт, немов із повітряної кульки випускають повітря. Повільно видихаємо, рахуючи до п’яти: один… два … три… чотири… п’ять.

Уявіть собі сірий колір та як залишають вас неприємні відчуття, покидаючи ваше тіло.

в) Зробіть, ще декілька подібних вдихів та видихів. Також ви можете повільно дихати, коли видуваєте мильні бульбашки.

  1. Масаж допомагає зняти напругу та сконцентрувати увагу на певній справі. Наприклад: зробіть собі масаж подушечок пальців, це допоможе вам бути спокійними та підсилить у пальцях кровотік, що корисно для здоров’я.

  2. Прийміть душ чи ванну. Взаємодія з водою – один з найпростіших способів заспокоїти нерви і змити з себе енергетичний вантаж стресу.

  3. Малюйте – це стабілізує. Якщо ви з якихось причин не можете малювати, купіть дитячу розмальовку та кольорові олівці і пориньте в процес розфарбування. Також ви можете придбати розмальовку-антистрес.

  4. Рухайтесь, танцюйте, займайтесь йогою та робіть зарядку. Рухова активність сприяє кращій циркуляції крові, отже організм додатково отримуватиме корисні речовини. Це особливо корисно в стані нервового напруження.

  5. Організуйте для себе комфорт. Комфортні умови – зручне місце для сну, чиста кімната – допоможуть вам розслабитися та відновити сили.

  6. Керуйте часом (тайм-менеджмент). Ставте пріоритети і використовуйте час розумно. Це допоможе вам зберегти сили та адекватно сприймати ситуацію, яка потребує вирішення.

  7. Більше посміхайтесь – гормони щастя, ендорфіни, допоможуть вам знизити дратівливість та зберегти позитивне ставлення до подій, які з вами відбуваються.

  8. Зверніться до фахівця мобільних бригад БФ «Наснага» по допомогу. Психологи, юрист та соціальні працівники регулярно проводять консультації та групи саморегуляції для мешканців Костянтинівки, Олексієво-Дружківки та Горняка.

Подробиці про графік приїздів та про місце проведення занять і консультацій ви можете дізнатися за тел.: +38050 215 61 32 з 11:00 до 19:00 без вихідних.

Цей документ був підготовлений за фінансової підтримки Європейського Союзу через International Alert. Зміст цього документу є виключно відповідальністю БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСНАГА» і в жодному разі не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу.