У Костянтинівці навколо громади Стрітення Господнього cклалася вибухонебезпечна ситуація, яка ускладнюється діями представників влади

У місті Костянтинівка Донецької області у фактичній прифронтовій зоні протягом останніх трьох років навколо громади Стрітення Господнього Донецької єпархії УПЦ Київського Патріархату склалася потенційно вибухонебезпечна ситуація, яка постійно ускладнюється діями окремих представників української влади.

У 2015 р. до Донецької єпархії УПЦ Київського Патріархату добровільно, згідно діючого законодавства, перейшла релігійна громада – Свято-Стрітенська парафія. Рішення про перехід було ухвалене на відповідних зборах громади, її статутні документи у встановленому порядку зареєстровані Донецькою обласною державною адміністрацією. За громадою УПЦ КП також закріплено ділянку і новозбудований меценатом Юрієм Шапраном храм. Причиною переходу громади стало розуміння злочинної ролі Московського Патріархату в окупації Криму і частини Донбасу, небажання далі бути центром пропагування «русского мира». Громада вільно вирішила увійти до складу Донецької єпархії Київського Патріархату, щоби мати можливість молитися рідною мовою за рідну державу, за своїх воїнів-захисників, служити духовному розвитку свого українського народу, а не бути інструментом у загарбницьких планах північного сусіда.

Парафії Московського Патріархату в м. Костянтинівка (а їх зараз є десять) в юрисдикційному відношенні включені до складу Горлівської єпархії МП, керівний центр якої знаходиться у тимчасово окупованому терористами м. Горлівка. Є численні свідчення та факти співпраці керівництва цієї єпархії з сепаратистами і терористами, збирання допомоги для їхньої злочинної діяльності, надання «благословення» на війну проти України. І оце єпархіальне керівництво намагаються у різний спосіб повернути Свято-Стрітенську парафію Донецької єпархії УПЦ КП і належний їй храм під свою владу. Цим вірні Київського Патріархату будуть позбавлені єдиного у місті храму (а як вже зазначено, МП зараз і так має у Костянтинівці десять храмів), який знову хочуть перетворити на рупор «русского мира».    

Вже два роки триває судовий розгляд стосовно юридичної приналежності релігійної громади. Представники Горлівської єпархії МП за фінансової підтримки певних осіб, причетних до влади колишнього президента Януковича, впливають на суддів всіх інстанцій, після чого останні виносять неправдиві та антиконституційні рішення на користь Московського Патріархату. Фактично всі суди, які розглядали це питання, повністю ігнорували закон, факти, позицію громади, а судили не за законодавством України, а за нормами Московського Патріархату, мотивуючи свої рішення тим, що громада на своє рішення вийти з-під влади МП мала отримати дозвіл (!) від Горлівської єпархії МП.

Вершинною судового цинізму став останній розгляд справи 905/904/16 Вищим господарським судом України. Суд, очевидно навмисно, направив до громади повідомлення про час і дату розгляду справи таким чином, що вона отримала його о 14 годині в день самого засідання, яке розпочалося об 11:30! Таким чином, наша Свято-Стрітенська парафія УПЦ-КП була позбавлена можливості захищати свої інтереси у суді, судове засідання було проведене у відсутності представника громади. Вважаємо, що це було зроблено навмисне, щоби мати можливість вирішити справу на користь Московського Патріархату і його спонсорів-покровителів.

7-го вересня 2017 року буде розглядатися справа у Апеляційному господарському суді Донецької області (головуючий суддя Дучал Н. М) стосовно переходу релігійної громади у Київський Патріархат.

На сьогодні є неофіційна інформація, що судове засідання вже «проплачене» на користь Московського Патріархату, а місцеве духовенство Горлівської єпархії МП під час своїх промов розповідає парафіянам про організацію захоплення нашого Стрітенського храму Московським Патріархатом відразу після суду.

Все це нагадує нинішні події у окупованому Росією Сімферополі, де під приводом «судового рішення» захоплюється храм Київського Патріархату. Але ж там діють окупати – в той час як у нас фактично те саме хочуть зробити іменем України!

Тож, щоби попередити це явне беззаконня, ми як громада, через ЗМІ звертаємося до правоохоронних органів України, Генеральної прокуратури, СБУ із закликом не допустити такого беззаконня, звернути увагу на корупційну діяльність у судах, захистити від свавілля єдину українську православну громаду в Костянтинівці. Ми рішуче налаштовані захищати свої права і не дозволимо сепаратистам і корупціонерам – чи у рясах, чи у суддівських мантіях, чи у чиновницьких костюмах – знущатися над нами, нашою православною вірою і патріотичними почуттями.

Прес-реліз. Громада Свято-Стрітенської парафії Донецької єпархії УПЦ КП, 05.09.2017 р.