Під Бахмутом стався обвал землі глибиною з п’ятиповерховий будинок

Як повідомило Головне управління Державної Служби із надзвичайних ситуацій України у Донецькій області 7 листопада о 15:15 на телефон Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про факт обвалу верхньої поверхні землі на відкритій території у селищі Стряпівка Бахмутського району Донецької області.

На місці події рятувальники з’ясували, що стався обвал землі діаметром 3 м та глибиною 15 м. Представники ДСНС огородили дільницю обвалу на площі 64 квадратних метрів для забезпечення безпеки місцевого населення.

Причина та обставини події встановлюються. На 9 листопада заплановано засідання комісії ТЕБ та НС, щодо вирішення питань стосовно даної події.

На перший погляд незначна подія насправді може мати великі, а може навіть й катастрофічні наслідки і це загрожує одразу двом містам Донбасу що знаходяться на підконтрольній Україні території та майже 100 тисячам їхніх мешканців великою бідою. Мова йде про міста Бахмут та Солєдар, причому останній є під особливою небезпекою.

Місто Солєдар не даремно отримала свою назву – його головне багатство складає сіль, видобуток якої ведеться із незапам’ятних часів. Якщо спершу її вирубали вручну, то у 20-у столітті технологія змінилася: промислові комбайни виймали із суцільного пласту солі, товщина якого становить 40-50 метрів серцевину, зазвичай приблизно 30 метрів, лишаючи по боках ніби стовпи товщиною до 10 метрів, котрі повинні тримати на собі поверхню ніби Атлант тримав земельну кулю на своїх плечах.

Як результат – під Солєдаром виникли величезні порожнечі, місто яких колись займали стовпи солі.

Сіль сама по собі дуже міцний мінерал, соляні стовпи тримають на собі десятки квадратних кілометрів Бахмута та Солєдара, але є стихія, перед якою вона безсила. І це – вода. Великий масив води на кшталт підземної річки що одночасно або ж поступово «підтоплює» соляні стовпи просто розчиняє у собі сіль, а разом із нею тане і захист Солєдару.

Загрожує небезпека і Бахмуту, адже під ним знаходиться крейдяні породи і гіпс, що також легко розтають у воді – під містом багато порожнин та виробок: там є вироблення від видобутку солі, вироблення гіпсу та крейди. Саме в крейдяних відкладах є карстові порожнечі, здатні формувати підземні озера, накопичуючи воду тривалий час.

Між тим ця умова, одночасний витік великого масиву води під землею цілком можлива, роблять його таким два фактори: геологічний устрій району де знаходяться Бахмут із Солєдаром, та фактор бойових дій що продовжуються на Донеччині вже більше 3 років, що вплинуло на стан підземних вод у регіоні.

Річ у тому, що підземні води що постійно виходять з-під землі заповнюють пустоти, що виникають на місцях видобутку вугілля у донбаських шахтах. За нормальних умов воду постійно відкачують, але з початку бойових дій через обстріли та аварії це робилося вкрай нерегулярно, то ж пустоти на шахтах заповнювалися водою.

Так, поряд з Солєдаром і Бахмутом знаходиться місто Горлівка, розташоване висоті в 295-310 м над рівнем моря. Всі 4 шахти Горлівки, що працювали до 2014 року наразі закриті і в них постійно поступають підземні шахтні води, що поступово затоплюють штольні та піднімаються нагору, але оскільки сусідні міста лежать нижче, вода тут ніколи не вийде на поверхню, а разом з ґрунтовими водами і водою від природних опадів буде зливатися з Горлівки у напрямку падіння пластів, формуючи підземні річки.
Всі гірські породи залягають під крутим кутом від Горлівки крилами в різні сторони, тобто у разі чого вода з-під міста потече униз, під ухил у міста, котрі розташовані нижче Горлівки.

Найближчі такі міста, в 30-35 кілометрах, Бахмут і Солєдар, котрі знаходяться на 120-200 м нижче зони АТО і неважко здогадатися, що за фізичним законом вода, що буде затоплювати порожнечі під сусідніми містами що знаходяться поряд, просто стече униз – до Солєдару та Бахмуту.

Наприклад, у Горлівці шахти в середньому мали глибину до 1000-1100 м, в той час як соляні вироблення Солєдара мають глибину до 300 м. При затопленні в Горлівці рівня в 250 м шахтні води почнуть проникати в Солєдар.

Всі шахти Горлівки і Єнакієво, а їх більше десятка, сьогодні зупинені, відкачка води з них, як наполягають у самопроголошеній ДНР проводиться, але якими темпами, достатніми для того аби підземні води не затоплювали штольні і не витікали під кутом у напрямку Бахмуту – невідомо. Українських експертів на горлівські та єнакіївські шахти не допускають, то ж оцінити масштаби проблеми реальної можливості немає. У той же час оскільки підземні води стікають з-під Горлівки униз по напрямку до Бахмуту може виникнути спокуса не дуже ретельно відкачувати підземні води з шахт, оскільки все рівно вони «стечуть» вниз під інше місто.

Звичайно ж, обвал землі що відбувся під селом Стряпівка сам по собі не є трагедією, але чітко нагадує – під землею Донбасу таїться небезпека Глибина обвалу – 15 метрів, не могла виникнути без того факту, що під землею наявні великі порожнечі, поки що верхній шар землі тримається, але що буде якщо його буде продовжувати підтоплювати підземні води, що цілком можливо прибувають з непрацюючих шахт Горлівки та Єнакієво, сказати не може ніхто.

А між іншим від селища Стряпівка до Бахмуту усього приблизно 5 кілометрів…

Антикризовий медіа-центр”.