Europe Day in Pokrovsk

Одне з головних завдань сучасного мешканця сучасній Донеччини – ВСТИГНУТИ. Навкруги стільки всього неймовірно цікавого коїться, що треба навчитися вибирати та фізично встигати подивитися та занурюватися у ярки та яскраві події. І головні з них ЯРМАРКИ (Різдвяних вертепів у Званівці, Смолянського кулішу у Олександро-Калиновому, Дикого степу на Кам’яних Могилах тощо). Колись у стародавньому Бахмутському повіті тільки постійно діючих ярмарок було чотири. Схоже, що Донеччина сьогодення вже обійшла по цьому старовинну та набирає оборотів.

Один з найсильніших прикладів цьому обласний Фестиваль День Європи, який вже другий рік поспіль проводиться у Покровську.

«Перебуваючи на кожному святі я зазвичай перераховую приблизно кількість гостей, цього разу я забув це зробити. Забув тому, що з головою занурився в святкову атмосферу, став частиною цього свята бо дійсно було, що побачити і що фотографувати, - відмічає відомий громадський активіст Андрій Тараман (він, до речі, щойно став співробітником РЛП «Клебан-Бик»),

— Кожен з 28 і майже кожна обєднана громада представляла одну з країн Європейського союзу, вона реально перевтілювалася в образи і побутове культурне життя європейців. Від кількості і калориту костюмів, блюд, традиційних приладів побуту зайвий раз переконуєшся, на скільки багата наша земля різними національностями і як важливо зберегти цю едентичність. Громади області у національних костюмах європейців влаштували «велику ходу». Керманич області Павло Жебрівський зі сцени наголосив на тому, що навіть коли повернемо частину окупованих територій нашої області то всерівно будемо святкувати «День Європи» у Покровську. На мою думку Покровськ заслужив на це, бо дійсно відповідально і якісно все організував. Ряди наметів з «Донецькими куркулями», РЛП Клебан-Бик, майстер-класів, інтерактивних ігор, фото-зони, дитячі майданчики, спортивні змагання, робото-техніка, катання на поні, квадроцикли, харчування і багато чого іншого. Наша Іллінівська ОТГ, Костянтинівський район та Костянтинівка представляли Францію, Нідерланди та, відповідно, Кіпр. Скажу вам чесно, за наших соромно не було! Також вітаю Покровськ із новим національним рекордом - найбільшим шоколадним тортом «Захер»!».

Під час ярмарки-презентації переможців конкурсу «Український донецький куркуль» всі охочі ознайомилися з продукцією куркулів (їх було 32 підприємця з усіх куточків Донецької області).

«Подібні ярмарки – дуже важливий елемент у популяризації малого бізнесу. Окрім того, що ми маємо можливість презентувати свою продукцію, знайти нових клієнтів, ми своїм прикладом показуємо іншим, що створити успішний бізнес на Донеччині – реально. Дякую за підтримку з боку влади, яка популяризує таке чудове свято і покращує умови ведення бізнесу», – зазначив наш відомий куркуль з Іванопілля Сергій Свириденко. Паралельно з ярмарком, гості мали змогу взяти участь у майстер-класах з виготовлення сувенірної продукції, конкурсах та оглянути мистецькі виставки.

А це вже Павло Жебрівський «переварює» у фейсбуці: «Неймовірний день. Неймовірна атмосфера. Донеччина як невід’ємна частина України святкує разом з усією Європою.

Донеччина сьогодні - це форпост Європи, адже саме тут Україна виборює своє право повернутися у європейську сім’ю народів. Саме тут точиться боротьба між демократією та автократією, цивілізованим світом та азійщиною, яка силою зброї намагається нав’язати нам свої смисли. Не вийде. Україна обрала свій шлях та впевнено крокує до Європи. Тішуся, що разом з усією Донеччиною свято об’єднаної Європи у Покровську святкули Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні, Почесний Консул Болгарії в Україні, а також Командувач об’єднаних сил Сергій Наєв. Представники об’єднаної Європи запевнили, що європейська спільнота підтримує незалежність, територіальну цілісність та європейський курс України. Будуємо наше європейське майбутнє разом! Усі, як один!».

Феєричним завершенням святкування Дня Європи у Покровську став щедрий музичний подарунок для жителів і гостей міста – концерт легендарної української групи «Воплі Відоплясова» та його незмінного фронтмена Олега Скрипки.

Встигаємо за всіма хоча б головними подіями в нашому краї разом!

В.Березін.