Летючий вертеп

В цій вівторок на Маланку дорогами Костянтинівщини колесила група молоді, яка привезла до нас автентичний лемківський вертеп. Це наші сусіди з Артемівського району (міста Артемівськ, Сіверськ, с.Званівка), які вже багато років зберігають та відроджують традиції стародавнього українського етносу, що привезли на Донбас переселенці у 1951-му році. Керує цім відомий знавець народних традицій Андрій Тимчак (наша газета про нього вже неодноразово писала).

Летючий вертеп

Летючий вертеп

Група побувала у міськвиконкомі та виконала різдвяне чудодійство перед початком сесії міськради. Керівник групи виступив перед зібранням: «Ми спеціально приїхали з Артемівщини, щоб надихнути вас на більш проукраїнські дії. Щоб ви допомогли наші молодій державі стверджуватися та перемагати. Тут зараз коїться боротьбі добра і зла. І щоб добро перемогло ви, влада, повинні йому допомагати, щоб у нього було більше шансів. Щоб всі були щасливі і веселі!».

Секретар міськради Ю.Разумний, голова комісії з освіти О.Зайцева підтримали вертепників: «Від щирого серця виражаємо вам подяку, бо Україна для нас єдина, бо Україна – це наша мати».
Далі артисти поїхали у Олександро-Калиново музей українського побуту «Довкілля» (НУО «Енеїда»), де їх дуже гостинне приймала сільська громада (ще й катала на санях).

Але більш важливим та емоційним все ж таки було відвідування військових, яке організувала волонтер Лідочка Ельф.

«Нова радість стала, яка не бувала: над вертепом зірка ясна засіяла», — співали разом з вертепниками бійці, та хоч на хвилинку повернулися в рідні домівки в селах Дніпропетровщини та Запоріжчини, звідки вони приїхали.

Те, що це дійство було дуже влучно та сподобалося нашим захисникам говорять їх прохання до телерепортера, що супроводжував артистів. Вони дуже просили надіслати відео цієї зустрічі, щоб надіслати додому, щоб показати яка тут смачна та яскрава Україна.

В.Березін.