Чи потрібно укладати трудовий договір у письмовій формі?

З 1 січня 2015 року, на підставі Закону України від 28.12.2014 р. №77-VIII, введені в дію штрафні санкції у відношенні юридичних і фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю у випадках фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту).

Так, ст. 265 КЗпП України, за вказане порушення, передбачений штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (на даний час 36540 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Згідно нової редакції ст. 41 КУпАП, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) передбачено накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб підприємців, які використовують найману працю, від п'ятисот (8500 грн.) до однієї тисячі (17000 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, ч. 3 ст. 24 КЗпП України наголошує на тому, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу.

Спробуємо розібратися, чи у кожному випадку прийняття працівника на роботу потрібно укладати трудовий договір у письмовій формі.

Згідно ч. 2 ст. 2 КЗпП України, працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою. Законодавець визначив поняття трудового договору, за яким - це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою. При цьому ч. 1 ст. 24 КЗпП України не виключає укладення трудового договору без додержання письмової форми і вказує, що трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Окрім того, у ч. 1 ст. 24 КЗпП України наведено вичерпний перелік обов’язкових випадків додержання письмової форми, а саме:

1) при організованому наборі працівників;
2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;
3) при укладенні контракту;
4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;
5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім (стаття 187 КЗпП України);
6) при укладенні трудового договору з фізичною особою;
7) в інших випадках, передбачених законодавством України.

Таким чином, виходячи із норм права, трудовий договір може бути укладений, як у письмовій, так і в усній формі (однак, у будь-якому випадку, закріплений/оформлений наказом). Однак, наразі готуються додаткові роз’яснення з боку державних органів влади.

Консультацію надав: Начальник департаменту адвокатського об’єднання «Національна адвокатська компанія» адвокат Денис Нагорнюк.

Довідка: АО «Національна адвокатська компанія» діє згідно із наказом Міністерства юстиції України (свідоцтво про реєстрацію № 283 від 16.02.2000р.). Детальна інформація на сайті: www.aonak.com.ua