Нова школа народжується в Єврокафе

Нарешті ми провели обговорення "Якою ми хочемо бачити нашу освіту"! Громадська рада при Управлінні освіти Костянтинівки вже давно хотіла зробити щось подібне. І ось, коли від керівництва освіти області та країни надішов наказ розглянути та надати свої пропозиції до проекту Програми “Державна стратегії основних напрямків розвитку освіти України 21-го століття”, ми це зробили! 

У великій залі Костянтинівського ліцею ми зібрали педагогів зі шкіл та дитячих садочків, громадськість, представників учнівського самоврядування та батьківского активу. Це були всі бажаючі містяни тому що об'яву про захід надали всі ЗМІ міста та соціальні мережи. 

Прийшло більше 100 учасників! Вони розсілися по столах та за кавою та чаєм стали думати, які ініціативи треба подати по напрямках:

1. Управління та інстітуційний розвиток.

2. Нова українська школа і мовна освіта.

3. Позашкілля.

4. Учнівське самоврядування, духовний розвиток, освітня взаємодія регіонів.

5. Інтеграція у європейську спільноту, розвиток мережі співпраці. 

6. Дошкільна освіта. 

Потім, після опрацювання у групах, до фліпчарту виходили відповідальні за напрямки та розповідали про пропозиції.

Більше детальніше про це ви зможете прочитати у газеті "Провінція", яка вийде на продаж 22 березня. 

А це з кінцівки стенограми заходу:

Начальник Управління освіти О.Барабаш: "Я вітаю всіх з закінченням нашого обговорення! За звичай, коли до Управління освіти приходили різні дерективи, щоб були розроблені плани чи програми, то користувалися тільки своїм досвідом. Але зрозуміле, що цого досвіду недостатньо. Тому ми захотіли почути голос громадськості, батьків, вчителів та школярів. Бо нова школа, яку зараз починають створювати в країні, повинна бути з новим освітнім середовищем, де повинні почути голоси всіх суб'єктів виховного процесу. Ми уважно подивимося всі ваши пропозиції та на їх базі сформируємо попозиції до Департаменту освіти області.

Але ви прописали тут й конкретні заходи, які можуть не попасти до цієї стратегічної програми. Потім ми будемо затверджувати міську програму, в яку зможемо включити ваші деталні заходи для освіти нашого міста. То тепер перед нами стоїть велика робота по узогальненню ваших ідей.

Але мені хотілося б почути від вас, як говорять, рефлексію — чи потрібне нам проводити такі зустрічі та обговорення в такій формі?".

Директор НВЗ №31 Оксана Леонідовна Корнеєва: "Такі форми дуже необхідні в освіті та громадскому просторі. Головне — наша дошкільна освіта тут не загубилася. Нам було тут зручно тому що завжди спілкуємося з громадськістю та батками. Ми тут відчули себе, як повноцінна освітня ланка!".

Станіслава Костянтинівка Стасенко, псіхолог Костянтинівської гімназії: "Ми дуже раді бачити з нами дошкільників, про яких ми чомусь забули на Ет-кемпе. Ми побачили, що батькі, діти можут бути активними, а також дуже корисна громадськість. Побажання — щоб ми змінювали коло спілкування. Дуже хотілося спіліватися зі всіма!".

О. Барабаш: "Ми всі тут побачили, як важливе ГРОМАДСЬКЕ управління освітою. Освіта, як і наша держава, потребують залучення громадськості, її контролю та участі. Тому я дуже хочу, щоб в своїх школах ви ініціювали такі обговорення. Щоб вчителі разом з активістами та батьками самі ініціювали зміни в освітнєму середовищі. Особливе треба ініціювати залучення дітей до участі в молодіжних проектах та програмах".