Дитяча радість на сцені

22 квітня у Палаці культури та дозвілля було свято. Лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів зразковий ансамбль танцю «Юність» відмічав на найкращій сцені нашого міста своє 45-річчя.

Неабияку хореографічну майстерність демонстрували найменші 6-річні манюні з підготовчої групи і їх більш старші товариші – молодша група (до 10 років), середня (до 14) та найбільш вмілі – старші (до 17-18 років).

Маленькі і більш дорослі артисти вразили майстерністю. Одразу стало зрозумілим походження величезної кількості нагород найвищого ґатунку колективу. Лише за останні два роки - Гран-прі Всеукраїнського фестивалю хореографічного мистецтва «Магія танцю» (Київ, 2016 рік), 1-й Міжнародний фестиваль-конкурс талантів «Україна – це ми!» (Київ, 2015), Міжнародний фестиваль-конкурс «Україна єднає світ»  - дипломи І та ІІ ступеню (Київ, 2016 рік). Приємно, що в нашому місті є продукт конкурентоспроможний у порівнянні з найкращими колективами України та світу.

За всіма цими успіхами стоїть величезна робота насамперед вихованців ансамблю -  хлопців та дівчат. Хореографічне мистецтво, естетичне виховання, педагогічна майстерність педагогів роблять дива. Діти починають займатися в ансамблі «Юність» і творча праця змінює дітей. Вони стають наполегливими, зростає увага та відповідальність, поліпшується фізичний стан. Всі, тут немає виключень, починають вчитися краще, змінюються життєві пріоритети. Діти починають відрізняти головне від другорядного, у порівнянні з ровесниками дорослішають, ставлять і, головне, досягають поставлені цілі. У Виші поступають всі. Не обов’язково на хореографію, але, як правило, шукають виші, де є танцювальні колективи і, набуваючи спеціальність, танцювати не припиняють.

В далекому 1972 «Юність» починала в ДКХ, але створювалася у розрахунку на сцену ДК «Жовтень». В 1976 почала репетиції ще у спортивному залі, без освітлення, коли будівельники ще завершували роботи на головній сцені. З 1984 року історія «Юності» пов’язана з ЦДЮТ. Повсякденна творча робота ансамблю відбувається у теплих та затишних залах центру дитячої та юнацької творчості нашого міста.

У витоків колективу стояв Анатолій Кузьмич Кошелев. До 1972 рову засновник мав вражаючу біографію хореографа та артиста провідних колективів СРСР, таких, як ансамбль «Березка» чи академічний ансамбль Вірського. А.К. Кошелев створив в Костянтинівці справжню виробничу династію. Тепер художнім керівником «Юності» є Зінаїда Іванівна Кошелева. Працює в колективі і дочка Анатолія Кузьмича та Зінаїди Іванівни - Ляна Анатоліївна Кошелева. А онук засновників Ярослав танцює на професійній сцені у Харкові. На концерті виблиснув виконавчою майстерністю Сергій Валентинович Цибульник, ще один педагог ансамбля «Юність».

Становлення колективу проходило в умовах 1980-х. Матеріальна база «Юності» створювалася завдяки костянтинівським директорам заводів. Подяка і Клавдії Григорівні Криворучко, яка працюючи в ті роки на партійній робот, багато зробила для розвитку культури нашого міста. Не таємниця, що великий дитячий танцювальний колектив потребує фінансової допомоги. Недешево обходяться костюми та сценічне взуття. Дорого коштує кожен виїзд на фестиваль чи конкурс. Тут головний тягар припадає на батьків. Дякуємо їм. Останні поїздки допомогла профінансувати і начальник управління освіти Ольга Вікторівна Барабаш. Спасибі і їй.

Не хочеться завершати на фінансовій ноті. Є більш весела та радісна нота. Це очі дітей. На концерті вони сяяли. Наша малеча та більш старші діти знайшли в ансамблі «Юність» радість від долання перешкод, радість творчої праці, радість здобуття великих і малих перемог. Діти мають дитинство,обережно скажу - щасливе, в душу дитині не зазирнеш, але більш наповнене високим мистецтвом, світлом та радістю, ніж у своїх підлітків.

А що ще потрібно дітям, батькам та педагогам ансамблю? Зі святом 45-річчя вас всіх!

І.Бредіхін.