Неграмотная мамаша чуть не устроила убийство краснокнижных животных

Этот крик возмущенной мамы школьника из ЗОШ в Белокузьминовке разошелся по большинству местных СМИ. «Это вопиющий случай безответственности и некомпетентности, - возмущалась она. - В школе, в которую свозят деток учиться из окресных сёл, ОРУДУЮТ ЗМЕИ!!! Осенью одну увидели и не убили, а этой весной их уже вылезло две!!! В школе полно щелей и гады могут появится в любом кабинете! Звонили в разные инстанции - без толку... Виной всему экологи, которые 10 лет назад выпустили ядовитых змей разных видов для размножения в заповедник на Белокузьминовских горах».

Этот случай был рассмотрен на аппаратном совещании в руководстве Константиновского района. МЧС была поставлена задача разобраться и предотвратить укусы, а медикам срочно завезти вакцину против змеиного яда.

Но всё это совершенно опровергают специалисты-зоологи. Так, изучающий фауну змей в этих местах более 10 лет Андрей Типиков объяснил: «Опублікований матеріал - дуже типовий. Люди, не маючи бажання навчатись та розбиратись самостійно у питаннях, подекуди таке пишуть ... Немає слів. Прошу всіх заспокоїтися, та прочитати:

В околицях Краматорська мешкає 4 види змій. Всі вони неотруйні! Загрози для здоров'я людини не несуть, хіба що психологічної.

1. Вуж звичайний. Добре всім відома змія. Характерною рисою є наявність "жовтих вушок". Насправді, колір їх може бути іншим, а може й зовсім не виділятись на загальному забарвленні. Зустріти звичайного вужа можна будь де. Завдовжки до 1 м.

2. Вуж водяний. Цього знають набагато менше людей. Але це звичайний представник герпетофауни. Характерна риса - плями у шахматному порядку на верхній частині тіла. Саме за це здобув народну назву "шахматна змія". У 90% зустрічається поблизу водойм і безпосередньо у них. Може досягати 1,5 м завдовжки.

3. Візерунковий полоз. Червонокнижна змія. В околицях наших міст доволі добре поширена. Мешкає лише на території Донецької та Луганської областей. Характерна риса - візерунок на голові, темна "маска" на очах. Верхня частина тіла вкрита плямами на повздовжними смугами. Завдовжки до 1,2 м, але зазвичай не більше 80 см. Зустрічається частіше на степових ділянках, на крейдяних схилах, заплавах дрібних річок.

4. Мідянка звичайна. Рідкісний червонокнижний представник змій околиць Краматорська. Характерна риса - добре помітна "маска" через очі. Зазвичай до 70 см завдовжки. Саме її частіше називають "зеленою" змією. Колір: від світло сірого до оливкового. Зустрічається там де і візерунковий полоз.

Останні 15 років ретельних пошуків фахівцями в нашому краї не було знайдену жодну гадюку!

Чутки про випуск різних отруйних змій на території РЛП "Краматорський" - просто найвища ступінь невігластва! Це міф! Вбивати їх не треба, бо ніякої загрози вони не несуть! Так, вони можуть вести себе доволі агресивно, але це єдиний спосіб захиститись - виглядати "отруйною". Це все і найстрашніше, чого від них можна чекати. Навіть якщо вкусить (що буває досить рідко) - не треба репетувати. Укус вказаних змій не страшніший за кошачі подряпини. Якщо є якісь питання, або сумніви щодо видової приналежності - надсилайте фото, допоможемо з визначенням змії.

Тел. 066-272-30-04”.

Соб.кор.