Живе лише той, хто не живе лише для себе, хто для других виборює життя

В Україні 14 березня відзначають День українського добровольця

День, встановлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Українські добровольці стали гордістю народу України та водночас головним болем терористичних банд-формувань. Загалом у воєнному конфлікті на сході нашої країни брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них перетворилася на військові частини силових структур, але є й такі, що продовжують залишатися цілком незалежними формуваннями й не підпорядковуються жодному силовому відомству (Добровольчий український корпус (ДУК), ОУН).

Добровольці - це ті, хто стали солдатами, тому що того вимагав обов'язок – боронити рідну землю від ворога. Хтось в мирному житті був лікарем, хтось менеджером, кухарем, програмістом, хтось був студентом та кинув навчання.

Їх подвиг врятував країну. Вони пройшли пекло найтяжчих бойових операцій: Широкине, Іловайськ, Мар’їнка, Донецький аеропорт… Іменами добровольців, що віддали на фронті свої життя, називають вулиці та проспекти українських міст. І відтепер щороку 14 березня країна віддає шану їхньому подвигу.

В міському краєзнавчому музеї до Дня добровольця пройшов захід «Живе лише той, хто не живе лише для себе, хто для других виборює життя» для учнів 10 класу ЗШ №2.

Учням розповіли історичні факти добровольчого і волонтерського руху, чому дата 14 березня стала Днем Добровольця. Присутні на заході ветерани ділилися своїми згадками про участь в АТО, згадували важливі моменти бойового й волонтерського життя.

Марченко Вікторія Олександрівна, доброволець «Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», мешканка міста Донецька, розповіла, що за свої переконання їй добряче дісталося від бандитських формувань, і як вона побувала в «горлівських підвалинах», тому і питання йти, або не йти захищати Україну не було.

Доброволець батальйону «Дніпро-1» Дмитро Олександрович Яригін, активний учасник Донецького та Київського майданів, в АТО пішов після Майдану захищати свою Батьківщину, її цілісність і суверенність.

Ветеран АТО Ткач Олександр Іванович читав свої вірші, присвячені подвигам добровольців.

Радник «Костянтинівського центру УБД і волонтерів АТО» Балан Андрій Васильович вручив Почесну грамоту волонтеру Воронцовій Наталі Костянтинівні за активну участь в організації допомоги воїнам АТО.

Учасники заходу відвідали експозицію «АТО. Події в місті Костянтинівка 2014-2018 рр.», вшанували пам'ять загиблих воїнів-костянтинівців.

А.Крайня, науковий співробітник музею