ЯБЛУНІВКА: до війни, під час і після.

 

Трудівники села Яблунівка (фото радянського періоду).

 

"Яблунівка... Недаремно так називають село, розташоване в долині річки Бик. Адже чарівне село славиться величезними фруктовими садами.

Село розташоване по обидві сторони річки, яка в’ється між невисокими вербами, що місцями ніби відступаючи від берега, розсипаються купами по зеленому узбережжю. На правому березі розташована основна частина села, на лівому березі розташовано кілька хуторів: Криничне, Попасна і Гродівка. На північ від села лежить гряда горбів, що називаються частиної Донецького кряжу», – із матеріалів по історії с. Яблунівки і колгоспу ім. Свердлова, які опрацювала і написала керівник історичного гуртка Карпенко Тамара Павлівна.

Дмитро Чистов, краєзнавець, що виріс у цих краях.

 

1. В механічній майстерні.

2. Збирання вишень.

3. Заготівля силосу.

4. Збирання помідор.

5. Колгоспне стадо 30-х років ХХ ст.

6. Комбайн на збиранні проса.

7. На птахофермах.

8. На колгоспному току.

9. Збір яблук1.

10. Підвіз корму на ферму.

11. Романенко Л.С. – бухгалтер колгоспу.

12. Шостак Є.Я. за роботою в період німецької окупації.

13. Сівба кукурудзи квадратно-гніздовим способом.

14. Тут готують майбутній врожай.

15. На колгоспній пасіці.

16. Так було колись.

17. Збір яблук2.

18. Ферма КРС.

19. 1946 рік-1.

20. ПЕРШИЙ ПІСЛЯ ВІЙНИ ВРОЖАЙ ЧУМИЗИ: Чумиза, італійське просо (Setária itálica subsp. italica L.) – зернова культура. В Україні в післявоєнні роки було виділено в селекціонування кілька сортів чумизи – Дніпропетровська, Херсонська, Українська тощо. Через те, що за врожайністю вони майже не відрізнялися від проса, чумиза, як продовольча культура, була виведена з реєстру рослин та виключена з ГОСТів. Проте народна селекція за 48 років дала цінні результати. У результаті багаторічних селекційних експериментів виведений авторський сорт Дніпровська, що успадкував від російського сорту Коломенська високу врожайність. Це єдиний в Україні сорт чумизи, що пройшов сортовипробування і занесений 2001 року до Реєстру сортів рослин України, рекомендований для вирощування і характеризується високою врожайністю й унікальним змістом біологічно активних речовин.

21. Збирання огірків у теплиці.

22. 1946 рік-2.

23. 1946 рік -3.

24. 1946 рік — 4.