Сьогодні - 100-та річниця визволення Костянтинівки від комуно-московської окупації

22 квітня 1918 року Слов'янська група (командувач - Володимир Сікевич) Окремої Запорозької дивізії Армії УНР визволила від комуно-московської окупації Костянтинівку. Ворог втік, здавши місто без бою. Те саме було напередодні при визволенні Краматорська і Дружківки. У Краматорську місцеві робітники навіть зустріли українські війська з хлібом-сіллю, і піднесли кінноті український прапор з написом: «Нехай цей стяг буде благословенням робітників у боротьбі за незалежну соборну Україну. Ми з вами!».

Того самого дня Кримська група (командувач - Петро Болбочан) Окремої Запорозької дивізії Армії УНР визволила від комуно-московської окупації Джанкой у Криму.

На світлинах - Володимир Сікевич і Петро Болбочан.

Так ще рівно рік тому анонсував свою нову книгу "Похід Запорожців на Донбас і Крим: рік 1918" її автор Сергій Станіславович Коваленко - воєний історик, науковець та громадсько-політичний діяч.

“Про ці та інші події йдеться в моїй новій книзі "Похід Запорожців на Донбас і Крим: рік 1918", яку підготовлено до друку і яка, можливо, невдовзі побачить світ, та в моїй книзі "Чорні Запорожці: історія полку", два видання якої вже побачило світ.

У Краматорську, Дружківці, Костянтинівці та Джанкої, товариство шановне, також мають постати монументи українським козакам-запорожцям Армії УНР - визволителям України від московської навали. Для встановлення одного з них, що-правда, доведеться визволити Крим з-під нової московської окупації. І це буде зроблено при нашій новій владі, яка прийде в Україні до влади в завершальній фазі нашої Національної Революції.

Героям слава!”

І ось сьогодні ми маємо дуже приємну новину!

Як повідомляє на своїй сторінці в ФБ автор видання Сергій Станіславович:

“Вчора, 20 квітня 2018 року, побачила світ книга "Похід Запорожців на Донбас і Крим: рік 1918". Головним меценатом, що забезпечив коштами друк цієї книги, є Владислав Попович. Ці кошти він отримав в результаті виграшу ним справи у Європейському суді з прав людини у Страсбургу про незаконне тримання його під вартою за часів недоброї пам'яті Януковича. Тож вихід зараз цієї книги, яку було написано ще в лютому 2013 року, є одним з безпосередніх здобутків Революції Гідності. При тому далеко недругорядним.

В книзі йдеться про події в Україні від лютого до квітня 1918 року. Книга є першим сучасним воєнно-історичним комплексним дослідженням того періоду Української Революції 1917 - 1921 років, в якому використано головні історичні джерела, що стосуються цієї теми. В тому числі й джерела наших політичних супротивників зі сходу. Книга, як і всі книги Видавництва "Стікс", є добре ілюстрованою, містить велику кількість мап, забезпечена довідковим додатком і покажчиками імен та географічних назв.

Сподіваємося, що ця книга знайде свого читача і стане вагомим внеском у формування новітньої історичної свідомості української нації через повернення із забуття Героїв, що офірували Україні свої життя.

21 квітня 1918 року, рівно 100 років тому, частина їх, на чолі з Петром Болбочаном, прорвалися до Криму через Сиваш, а інша частина, на чолі з Володимиром Сікевичем, вирушивши вранці зі Слов'янська (тепер Донецької обл.), пройшли через Краматорськ до Дружківки.

Героям слава!”

Тож, наші вітання авторові, та зі святом, Костянтинівко!

Comments