Водний апокаліпсис навколо Костянтинівки продовжується і може перейти на місто!

Скоро вже місяць, як «сидять» без води села Костянтинівського району та Іллінівської громади: Білокузьминівка, Віролюбівка, Їжівка, Молочарівка, Стінки, Заря, Романівка, Яблунівка, Олександро-Калинове, Клебан-Бик, Катеринівка. По інформації районного керівництва, відключили КП «Вода Донбасу» енергетики за борги в більш ніж 1 млрд грн. від того, що за воду не платять з окупованих територій. Абсолютно безвинні селяни спочатку чекали, що воду дадуть одразу після виборів, тепер після Пасхи. Потім після травневих свят, потім літніх канікул?

О.Бараннік, директор департаменту Житлово-комунального господарства Донецької ОВЦА заявив:

«Борг нарощується і, якщо це буде продовжуватися, ВОДИ НЕ БУДЕ НІ В КОГО!».

У селян Катеринівки, Олександро-Калинового «тяма закінчилася» і вони загрожують акціями протесту. Ми попросили мешканців безводних сіл розповісти про ситуацію:

О.Статива, с.Молочарівка: «З водою у нас біда. З 1 квітня, як відключили водовід (як за борги відключили Білокузьминівську насосну, але дехто говорить, що за те, що голосували проти Президента), так по цій день, майже скоро місяць пів Костянтинівського району знаходиться без води. Завозять через день пожежною машиною, яка не пристосована для питної води, тому її треба кип'ятити. Графіку немає, хто вдома, той набрав, а хто не знав, ті без води. Особливо сутужно приходиться пристарілим людям, які не можуть дійти з відрами до центральної вулиці. Моє прохання - завести пенсіонерам на вулицю воду, пожежники проігнорували і люди залишилися зовсім без води. Хто знав, що таке буде? У нас навіть немає ємкостей! Зверталися ми на гарячу урядову лінію, вони перенаправили скаргу на нашу райадміністрацію, а голова райдержадміністрації Н.Виниченко прислала відповідь, що, якщо коротко, то - вам пожежники періодично воду підвозять, що вам ще треба? Місцеве СБУ здвигує плечима на мої слова про диверсію та знущання над людьми, мовляв, ви самі винні, бо віддали воду в приватні руки... Ну і т.д. Крайніх немає! Ми жалкуємо, що джерельце біля струмка по дорозі з Центрального ринку покидьки зруйнували…».

Голова Білокузьминівської сільради І.Загурська: «У нас закритий дитячий садок, у школі тільки старші класи на скороченій програмі. У кого господарства, - просто в розпачі. Тільки одиниці мають колодязі, але вода в них не питна. Воду нам завозять кожен день. Допомагаємо носити людям похилого віку. Селяни вкрай обурені. Ситуація жахлива і я не бачу виходу. Ми з керівництвом району кожен тиждень збираємося на засіданні комісії з надзвичайних ситуацій, робимо, все ще можемо. Але зараз почнеться жара… Я всім пропоную, що якщо у вас є угода на постачання води, то ви можете звернутися до суду на відшкодування моральних та матеріальних збитків».

Депутат Іллінівської сільради А.Тараман, с.Олександро-Калинове: «У нас проблема номер один — напоїти худобу. Що робити, коли на день корові треба 100 літрів води? Корів хоч водять до річки, а що робити зі свинями? Взагалі – людям ніхто нічого не пояснював, відключили й все. Чому ми стали «козлами відпущення»? Питну воду люди придбають у магазинах, їздять до джерельця. Є колодязі, але це, як і привозна, – технічна вода. Бо тільки один колодязь пройшов санобробку. Літні люди, у яких немає родичів, кинуті напризволяще. І ми в селі більше миємося, ніж у місті, бо багато брудної роботи. Так само одяг треба частіше прати. Люди роздратовані – я, як депутат, на свою адресу стільки «негарних слів» ще не чув. Але дістається керівництву громади та й взагалі країни. На мою думку, це зіграло свою роль — за кого селяни віддали свій голос на виборах. Але чим далі, частина людей пристосовується, купається біля колодязю. Я підозрюю, що дехто може й відмовитися від послуг «Води Донбасу»! Школи зараз все ж відкрили, але дітей не годують. Зараз не чистий четвер – а брудна п’ятниця! Ми все розуміємо, але чому таке тільки з нами? Хоча б по тижню на всіх розкидали…».

Депутат Іллінівської сільради С.Коваль, с.Яблунівка: «Нас лише за пів дня попередили, що води не буде невідомо на який час. Але й запастися великою кількістю ми, все одно, не змогли б. Завозять нам воду з річки. Але набирають там, де зверху стоїть птахоферма, яка відходи до річки викидає. Навіть посуд цим не помиєш! Вихід, поки що – їздити до криниці за чистою водою. Але це в кого є транспорт. Ми перед В.Мариничем вже давно підіймали питання зробити водонапірну вежу, щоб зробити свій водопровід. Ми багато часу та зусиль зараз витрачаємо на те, щоб просто перетаскувати воду. Але ж не у всіх є здоров’я… Дивуюсь, що керівництво області не проводить роз’яснення!».

З виступу голови Костянтинівської районної державної адміністрації Н.Виниченко на апаратній нараді 24.04.2019: «На жаль, всі питання, які ми мали порушити, листи, телефонні дзвінки, звернення, не дають на сьогодні позитивних вирішень. Кожен день воду розвозить спецтехніка МНС - МАЗ з Маріуполя. Якщо раніше на Молочарівку, Стінки розбиралося 2-3 тонни води, то зараз 5-7 за один раз забирають, хоча всього 90 людей там мешкає. Білокузьминівка вже й по 20 тонн у день забирає. Ми розуміємо, що температура збільшується та потреба у воді зростає. Якщо не буде вирішуватися це питання для людей, які дисципліновано платили за воду на вищому рівні, то ніхто не вирішить. Це політичне питання, тому що борги водників за рахунок непідконтрольній території. Так, там мешкають українці, але чому нам відключили воду? Люди терплять, але терпець може урватися. Велика подяка всім партнерам, які взяли аналізи, провели дезінфекцію, Костянтинівці, - що гідрант дала. Особлива подяка нашим МНСникам з ДПРЗ-16, які цілодобово з 6 ранку до 12 ночі возять воду. Це питання не нашого рівня, але ми влада і маємо його вирішувати».

Заступник голови Костянтинівської райради Л.Степаненко: «Я нещодавно зустрічалася з представниками ДТЕКу. Думала, ну зараз їм все вискажу! Але вони сказали, що ніякого відношення до цього не мають і не знають, з ким укладено договір між «Водою Донбасу» та постачальником електроенергії. Чому «Вода Донбасу» раніше не била у всі колокола?».

P.S.

Сьогодні, з чергової служби Костянтинівського виконкому «1505» ми отримали телефонограму: «Часовоярській РВУ КП «Вода Донбасу» доводить до відома, що, у зв'язку з тривалою зупинкою насосної, вода в розподільні мережі населених пунктів: Білокузьминівка, Віролюбівка, Молочаровка, Стінки, Іжевка, сел. Червоний буде подана з підвищеним вмістом хлору!». Ми зв'язалися з Іллінівською громадою і там теж з’явилося світло наприкінці збезводненого тунелю — офіційних повідомлень не було, але на нижніх вулицях с.Клебан-Бик з'явилася вода!

Ясна річ, що це — очікування хоча б чогось,  але за місяць і цього не було. Тому керівництво Іллінівської ОТГ та Костянтинівського р-ну будуть й надалі розвозити воду у п'ятницю 26 та суботу 27 квітня. А далі — вірять у краще, але готуються до самого гіршого...

Підготував В.Березін.