Інформація для роботодавців щодо обов’язків перед найманими працівниками.

Конституція України передбачає право кожного на працю - можливість заробляти собі на життя вільно обраною працею. Суспільство для забезпечення життєдіяльності та задоволення своїх потреб щодня використовує безліч видів праці. За щоденну працю та виконану роботу працівники отримують винагороду - заробітну плату.

1 ) Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів діяльності підприємства.

Однією з державних соціальних гарантій є мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. З 01.01.2020 для всіх хто, використовує працю найманих працівників складає 4723 грн. Розмір заробітної плати не обмежується максимальним розміром.

Мінімальний страховий внесок (22% від мінімальної зарплати) = 1039,06 грн.

Необхідно пам’ятати, що уразі нарахування працівникам заробітної плати на рівні або нижче мінімального, Ви заощаджуєте власні кошти на виплату заробітку та сплату єдиного соціального внеску до бюджету, лишаючи людину повноцінного стажу та гідної пенсії в майбутньому.

2 ) Коло обов’язків роботодавця виникає при прийнятті на роботу працівника. При цьому обов’язки мають як юридичний, так і моральний характер. Роботодавець зобов’язаний правильно організувати працю працівників, створювати умови для зростання продуктивності праці, забезпечувати трудову і виробничу дисциплину та неухільно додержуватись законодавства про працю.

Необхідно пам’ятати, що Ви цілком відповідальні за життя і добробут своїх працівників, які кожного дня забезпечують Ваші потреби своєю працею.

3 ) Оплата праці працівників – першочерговий обов’язок. Всі інші платежі здійснюються тільки після виконання зобов'язань щодо оплати праці. Роботодавці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством.

Про нові умови оплати праці або зміну діючих в бік погіршення працівник має бути повідомлений не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Необхідно пам’ятати, що за плечима кожного працівника є сім’я, яка потребує своєчасного забезпечення всім необхідним. Своєчасна сплата заробітної плати і разом з тим внесків до бюджету є запорукою соціальної стабільності.

4) Використання 

п раці неоформлених працівників - завдяки можливості не дотримання вимог існуючого законодавства, певні роботодавці використовують працю неоформлених працівників. При цьому їх витрати на оплату праці мінімальні, як і задекларований офіційний дохід, з якого сплачуються мінімальні податки, а власний «тіньовий» прибуток за рахунок ухилення від оподаткування – фактично значно більший, ніж по документах. З метою працевлаштування в умовах відсутності вакансій робітники погоджуються на будь-які, запропоновані роботодавцями умови, погоджуючись працювати без належного оформлення та трудової угоди. В такому випадку при виникненні спірних питань вони не мають жодних прав, бо по відношенню до них не діють передбачені законодавством державні гарантії ні сьогодні, ні в майбутньому.

Необхідно пам’ятати, що Ви цілком обізнані щодо відсутності захисту неоформлених працівників перед Вами. Тільки завдяки Вам людина може залишитися без коштів для існування.

5 ) Загальнообов'яз-кове державне соціальне страхування - це система прав, обов’язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення, страхові виплати та надання соціальних послуг застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Особи, які працюють, підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, яке здійснюється шляхом сплати страхових внесків роботодавців та працівників.

За рахунок страхових внесків реалізується право громадян на соціальний захист, що включає забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Необхідно пам’ятати, що відсутність сплати страхових внесків або сплата не в повному обсязі – усвідомлені Вами дії по відношенню до працівників, які позбавляють їх можливості використання державних гарантій.

Важливо пам’ятати, що у 2020 році:

Мінімальна заробітна плата = 4723 грн.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб:

01.01.2020-30.06.2020 = 2102 грн.

01.07.2020-30.11.2020 = 2197 грн.

01.12.2020-31.12.2020 = 2270 грн.

 

Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:

01.01.2020-30.06.2020 = 1638 грн.

01.07.2020-30.11.2020 = 1712 грн.

01.12.2020-31.12.2020 = 1769 грн.

 

Максимальна величина доходу, на який нараховується ЄСВ (15 розмірів

мінімальної заробітної плати)

З 01.01.2020- 31.12.2020 = 70 845 грн.

Максимальний страховий внесок – 15 585,90 грн.