Тринадцяті(!) Олексини Читання почалися!

То є така наша, тих, хто за Україну - віддушина: ОЛЕКСИНИ ЧИТАННЯ. Ми, разом з керівництвом області, створили їх в середені 2000-х, розуміючі, що більше не можемо дивитися на цю "імітацію українізації", що хоча б молодь повинна знати, що ми не Ростовська область, що то наш ПРОРОК, наша святиня і поки він є в наших серцях - Донеччина українська.

 Щойно закінчилися 13-ті Олексини читання в Костянтинівському району. Як завжди, більшість шкіл готувала виступи по кожного разу новій темі (зараз "ТИХИЙ, ЯК БАГАТОГРАННА ОСОБИСТІСТЬ"). Головне - школярі були щирі (навіть, деякі визнавали, що поки не отримали завдання вчителя готуватися до читань, не знали, хто такий Олекса), бо щирість - то сам Олексій Івановіч, його душа.

Як завжди, ініціатор (разом з Інстітутом післядипломної освіти) читань Голова Тов.ім.О.Тихого Євген Шаповалов, дарував видану за свій кошт, чи з особистої бібліотеки літературу, як завжди діти та їх керівники хвилювалися, та дуже хотіли перемогти, але, на жаль, перемогли не всі, хоча заслуговували. Навіть, всі учасники зайняли по 2 перших, других та третіх місця.

Знову, як і минулий рік однією з переможців стала Софійка Василенко з Марково. Цього разу вона креативно зробила пирамиду з якостей Олекси: "Патріотизм, гідність, людяність". Вона, як "ветеран" читань "катували" своїми питаннями учасників.

 Як і минулого разу наймолодшим був Богдан Бодерлан з Білокузьминівки. Він, як переможець сімпатій громадськості, їде у Словянськ на обласні читання (31 грудня).

Здивувала впевненостю (одна не читала) Євгенія Бітюкова з Іванопілля. ЇЇ підготувала відомий педагог-українист Л.Лаврова. Яка сама є яскравим прикладом української Донеччини.

Хлопчик з Кіндратівки Назар Пічняков з початку стушевався питанням Є.Шаповала про свої коріння у Кіндратівці, але потім пообіцяв узнати - чи є його рідня Пічнякови, яких назвав пан Євген.

До речі, він згадав про христіанство Олекси Тихого, а особисто - відношення до Нагірної проповіді. В цьому сенсі ми озвучили пропозицію отця Володимира з храму в Новодмитрівці провести молебень на день народження Олекси - 27 січня.

Катерина Кривенко з Новодмитрівки теж виступила блискуче на тему "Державне мислення Тихого".  Ще вдало підготувалась та виступила одна з наймолодших учасниць Софія Трембач з Софіївки. 

Підтрика від керівництва району була міцна. Вони відкривали та закривали читання, віталі переможців, бажали перемоги вже на обласних читаннях.

Але, важливе, що цього разу виступи були більш напористі, не боячись говорили про агресію Росії, тоталітарний сенс СРСР, говорили прямо, що нам "не какая разница", що ще богато треба працювати, щоб школярі, та їх батьки говорили українською, головне - думали, щоб ми були гідними такого земляка.

Читання в Іллінівці - 16 січня, в Дружківці та Костянтнівці 17-го. 

СЛАВА ТАКИМ, ЯК ТИХИЙ ГЕРОЯМ УКРАЇНИ!

ПОДРОБИЦІ В ДРУКОВАНІЙ "ПРОВІНЦІЇ"!