Громада Костянтинівки закликає зберегти екологію та культурну спадщину (updated - video)

За ініціативою ГО «УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ АНТИКРИЗОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ», під головуванням очільника Костянтинівської районної держадміністрації Олексія Рослова (Олексій Рослов) відбулася нарада з питань екологічної ситуації в місті Костянтинівка та Костянтинівському районі.

Занепокоєність громадськості викликає будівництво заводу для знешкодження відходів біологічного походження на території Новодмитрівської сілької ради. Для більшої інформованості населення Департамент екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації планує 12 лютого о 14:00 у приміщенні Новодмитрівського НВК провести нараду-презентацію зазначеного підприємства.

У зв’язку з суспільним резонансом навколо будівництва заводу, «УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ АНТИКРИЗОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ» направив листа на ім’я Олексія Рослова з проханням до керівництва Костянтинівської РДА втрутитися у вирішення проблеми та організувати зустріч за участі представників ДП «Центр державного земельного кадастру», екологічної інспекції області, депутатів місцевих рад, керівництва Новодмитрівської сільської ради, виконкому Костянтинівської міської ради, громадськості, єврейської общини Донеччини, прокуратури, поліції та представників ЗМІ.

"Стурбованість активу викликає близьке розташування заводу до населеного пункту (до 1 км), чим порушуються вимоги чинного екологічного законодавства України та наноситься шкода навколишньому середовищу міста Костянтинівка та Костянтинівського району. Крім того, будівництво цього підприємства вже призвело до загострення міжрелігійних та міжетнічних відносин у зв’язку з близьким розташуванням об’єкту до пам’ятки єврейської культури - меморіалу пам’яті жертв Голокосту (відомої як Сергієвська балка)", - зазначається у листі.

Фото з архіву редакції, 2008 рік.

Відповідно до історичних довідок, на місці, де заплановано будівництво заводу, захоронено понад п'яти тисяч людських жертв, з них - три тисячі євреїв. Поховання відбувалися в період з 29 жовтня 1941 року по 6 вересня 1943 року, під час окупації Костянтинівки нацистами. За історичними даними, масове захоронення є об’єктом культурної спадщини «Братська могила мирних громадян».

У безпосередній близькості до об’єкту культурної спадщини розташовані міське сміттєзвалище, очисні споруди КП «Вода Донбасу» та Костянтинівська філія ДП «Укрветсанзавод».

"У той же час, відповідно до експертного звіту, об’єкт знаходиться за межами зон охорони пам’яток культурної спадщини та оцінка ризику планованої діяльності на здоров’я населення оцінюється як прийнятна, що на нашу думку, не відповідає дійсності", - наголошує керівник ГО «УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ АНТИКРИЗОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ», голова громадської ради при виконкомі Костянтинівської міської ради Лілія Мирошниченко (Лилия Мирошниченко).

Громадська рада виступила з ВІДКРИТИМ ЗВЕРНЕННЯМ, у якому від імені громади міста висловила занепокоєність екологічною ситуацією в Костянтинівці та ризиками, які можуть виникнути під час будівництва заводу та збереження «Братської могили мирних громадян».

"Просимо всіх зацікавлених осіб ретельно вивчити наявні документи на відповідність до чинного законодавства та долучитися до збереження об’єкту культурної спадщини «Братська могила мирних громадян», - закликають у Зверненні.

Ліана Міщенко.

https://m.facebook.com/groups/835177339954949?view=permalink&id=1632026816936660&sfnsn=mo