Четверта зустріч шанувальників творчості Василя Гайворонського

Здавалося, що зовсім недавно (у травні 2006 року) ми вперше у нашому місті надрукували  в “Провінції” статтю про нашого земляка-письменника “Так хто ж він такий, – Василь Гайворонський?”. Тоді ми згадали слова представника діаспори Ігоря Качуровського, який   сумував у Філадельфії з приводу забутого на вітчизні митця: “Вам, напевне, вже нічого не скажуть такі імена, як Василь Гайдарівський (Гайворонський). У нього є чудова повість для дітей старшого віку “Заячий пастух”. Це - повість-казка, прекрасно написана, легко читабельна, чудовою української мовою. Ніхто про нього не згадує, бо він був принижений”.

Попередні читання у гімназії: сценка з повісті “Заячий пастух”.

І ось, січень 2011, вже 4-й рік поспіль фахівці, учні, громадськість вшановує пам’ять Василя Андрійовича на чергових Гайворонківських читаннях на його батьківщині у Костянтинівці. А ще на Донеччині (вперше на Україні) видана повість “Заячий пастух”, яку, як завжди, отримають найбільш активні учасники читань.

Ще одну традицію започаткувала вчителька Костянтинівської гімназії Людмила Олександрівна Задорожня: під її керівництвом вже протягом 5 років учні цього закладу проводять активну пошукову роботу й пропагують вивчення творчої спадщини В.Гайворонського, а на кожне читання готують композицію за життям та творчістю письменника. І, нарешті, читання будуть проходити в тому ж місці, що й минулого року — у Костянтинівській гімназії, завдяки директору Г.Шередеці, за сприянням міського відділу освіти. Сподіваємося, що в цьому заході знов візьмуть участь літератори, журналісти, історики та громадські діячі. А ще, що робить читання більш цікавими, родичі Гайворонського, - серед яких його донька Антоніна.

На день народження письменника (14 січня, День Василя) місце, де він народився біля центрального ринку, та будинок, звідки він покинув рідний край на Червоному, відвідали представники оргкомітету читань та костянтинівської “Просвіти”.

Цього разу читання відбудуться у гімназії 21 січня об 11-й годині. Запрошуємо всіх бажаючих прийняти в них участь.

Оргкомітет.