«Дорога долі» Василя Стуса у Костянтинівці

«Митець потрібен своєму народові тільки тоді, коли він сучасний, коли його творчість іде по самому нерву життя…» - під таким гаслом у Костянтинівському міському краєзнавчому музеї відкрилася експозиція, присвячена Василю Стусу.

На виставку «Василь Стус. Дорога долі» до Костянтинівки завітав син поета, генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус. Саме він і провів екскурсію 13 липня, у день відкриття виставки. Дмитро Васильович розповів про життєвий та творчий шлях українського митця та поділився своїми згадками про батька.

Експозиція, що представлена у п’ятьох банерах, охоплює всю біографію Василя Стуса – від перших літературних проб до цькування владою та заслання. Історична хроніка представлена рідкісними фотографіями поета та архівними документами. Окрему увагу приділили віртуальній частині виставки. Разом з текстовими банерами історики привезли фільм про перезахоронення Стуса та аудіозаписи його голосу.

Вперше виставка «Василь Стус. Дорога долі» пройшла у Дружківці, а з ініціативи головного хранителя краєзнавчого музею Андрія Новосельського вона відкрилась і в Костянтинівці. Усі експонати – це частина великої виставки, що розміститься у віртуальному музеї Василя Стуса. Зараз син митця працює над створенням інтернет-музею, тож скоро кожен бажаючий зможе відвідати творчу екскурсію у будь-який час. У Костянтинівці ж експозиція триватиме до середини вересня – саме тоді музейники і очікують школярів та студентів у своїх залах.

 Марія Гладк