«КіноСхід (ці)»: як міські проекти вчать взаємодіяти

1 липня сходи найбільшого кінотеатру розпочали нове життя. Громадська організація «Місто-сад» (Київ) і команда «Вільного простору «D.R.U.Z.I» в рамках проекту «КіноСхід(ці)» знову увірвалися в розмірене міське життя і провели незвичний для костянтинівців захід. В минулих випусках газети ми розповідали про звану вечерю, на якій містяни за вишуканим столом спілкувалися і планували подальшу долю простору біля кінотеатру. Та цього разу все було набагато динамічніше, бо від планів організатори й громада перейшли до дій.

«Воркшоп на сходах» — так був названий захід, в якому взяли участь більш, ніж 25 людей разом з представниками Гете інституту в Україні, ГО «Місто-сад», TSPA, CANactions та вільним простором «D.R.U.Z.I». Метою «Воркшопу» було залучення жителів міста до реконструкції публічного простору навколо пам'ятки архітектури державного значення.

Дизайнерами проекту було вирішено розпочати перетворення простору з візуальної картинки. Не зважаючи на шалену спеку і втому, але, завдяки спільним зусиллям, стіна з хаотичними малюнками і написами перетворилась на стильне полотно з символікою проекту, що дуже підкреслило величну будівлю кінотеатру. Дорослі і діти протягом кількох годин під музику фарбували і малювали, спілкуючись між собою та з іноземними гостями.

Звісно, головними в цьому заході були не малярні роботи, а саме це спілкування і взаємодія мешканців міста одне з одним та з представниками влади, які також відвідали робочий майданчик.

Варто зазначити, що діяльність закладу відсутня кількадесят років, будівля кінотеатру руйнується на очах. Дах обвалюється, через що всередині постійно волого, а взимку дуже холодно. Від таких складних умов електрична система дуже постраждала і на сьогоднішній день знаходиться в аварійному стані. Саме в силу цих причин проблема підключення будь-яких електроприборів від самого початку роботи над проектом стояла під питанням, і без позитивного його вирішення всі плани з перетворення простору були під загрозою.

На цьому етапі роботи якраз і розпочався діалог місцевих координаторів проекту з представниками міської влади, які безпосередньо мають відношення до діяльності цього об'єкту. Взаємодія не була простою і комунікація будувалася довго і важко, але зрештою, було досягнуто згоди: світло буде. Заступник міського голови Віктор Василенко безпосередньо вплинув на розвиток ситуації і підключив усі сили на розв'язання проблеми з електропостачанням – було проведено діагностику поточного стану системи і з'ясовано що потрібно для відновлення її роботи. Так як повноцінний ремонт коштує дуже дорого, було прийняте рішення здійнити тимчасові ремонтні роботи, щоб запустити проект і почати розвивати простір в літній час.

Інна Іванівна Ягмурова спілкувалася з німецькими гостями і зробила невеличку екскурсію для громади, щоб показати в якому стані знаходиться кінотеатр і разом поміркувати, яким він може бути в разі відновлення його роботи. «Звісно, ситуація дуже складна, і щороку стан будівлі не покращується. Але для здійснення хоч якихось ремонтних робіт потрібно дуже багато коштів. Мова йде про сотні тисяч. Перш за все потрібно врятувати дах, бо саме через його сумнівний стан, те, що знаходиться всередині кінотеатру, дуже страждає,» - говорить Інна Іванівна.

Екскурсія гостям та мешканцям міста дуже сподобалася і це ще більше надихнуло громаду на активні дії. Протягом липня фасад кінотеатру збагатиться неоновою вивіскою, буде підсвічуватися, а сходи перетворяться в безпечне і зручне місце, де сидячи можна подивитися кіно, поспілкуватися, почитати книгу, відпочити.

«За результатами цього проекту буде створено новий якісний об'єкт в центрі Костянтинівки – місце зустрічі містян, місце зародження діалогу громади, представників міської адміністрації, бізнесу. На переговорах у міській раді ми досягли згоди і домовилися про плідну подальшу співпрацю, тож до осені цей простір ви не впізнаєте,» - говорить Женя Кулєба, голова ГО «Місто-сад».

Нагадаємо, що проект «КіноСхід(ці)» - переможець програми Urban Actions, що реалізується за підтримки культурного інституту Федеративної Республіки Німеччина Goete Institute, Британської Ради в Україні British Council, Школи урбаністики CANactions. Згідно з цим проектом, на сходах кінотеатру буде створено новий динамічний простір, який слугуватиме містянам майданчиком для різноманітних активностей – кінопереглядів, музичних концертів, танців, літературних вечорів тощо. Для цього вже розпочалися роботи по здійсненню часткового ремонту сходів біля кінотеатру, далі буде споруджено місця для сидіння, а також, звісно, поставлено великий екран для кінопереглядів.

Але, звісно, цей простір не буде жити без людей, які мають його наповнювати новими смислами, а також без спільної взаємодії з владою і бізнесом. Тому надзвичайно важливо в Костянтинівці побудувати ідеальний трикутник «громада-бізнес-влада» і разом вирішувати проблемні питання, розвивати місто, і робити його комфортнішим для людей, які в ньому живуть.

Субота 1 липня показала, що Костянтинівка має всі шанси на побудову такого трикутника. Ніхто не каже, що цей шлях буде простим, але якщо ми не розпочнемо йти, то нікуди не прийдемо. Проблема кінотеатру не у відсутності коштів, а у порушенні комунікації між людьми, тому такі проекти, як «КіноСхід(ці)», життєво необхідні для нашого міста, бо відновлюють і будують нові зв’язки, які і є майбутнім порятунком.

Сосницька Наталка