Костянтинівка стає столицею Казкової Донеччини

26 квітня в Краматорську в приміщенні обласного управління культури пройшло зібрання донецьких краєзнавців. Від керівництва управління вела зустріч А.Певна. Вона розповіла, що зараз обласне управління культури разом з нашим міським напрацьовує культурний простір Костянтинівки, який буде спрямоване на одну тему — УКРАЇНСЬКІ КАЗКИ ДОНЕЧЧИНИ.

Планується зробити реконструкцію Театрального скверу на основі КАЗКОВОЇ АЛЕЇ ДОНЕЧЧИНИ, з арт-інсталяцією по мотивах казки “Заячий пастух” нашого земляка письменника Василя Гайворонського та встановленням фігур-персонажів казок, які написали письменники-донеччане (Дніпрова Чайка, Степан Васильченко, Всеволод Гаршин, Ірен Раздобудько, Емма Андієвська та інши). У Костянтинівському краєзнавчому музеї буде відкрита велика експозиція по житті та творчості В.Гайворонського та виставка Казкарі Донеччини. В бібліотеці відкриється інформаційно-комунікаційний простір Kazka.UA. По місту буде діяти туристичний маршрут Казкова Донеччина, у школі мистецтв виставка картин та багато чого іншого. Але головне, що об’єднає всі напрямки та роботу — проведення великого Фестивалю УКРАЇНСЬКОЇ КАЗКИ ДОНЕЧЧИНИ.

Цю пропозицію від краєзнавців, працівників культури та освіти нашого міста керівництво області сприйняло “на ура” та відзначило, що вона на рівень відрізняється від пропозицій інших міст Донеччини.            

Краєзнавці визначили основні заходи, які в цьому році будуть проведені по всій Донеччині - у Соледарі Фестиваль солі, у Білокузьминівці — День вітру. Вже 19 травня у Покровську пройде День Європи, на Клебан-Бику Івана-Купала, влітку на Кам’яних могилах всі запрошуються на реконструкції стародавніх битв, у вересні відзначення 100 років з дня народження УПА на Донбасі Євгена Стахіва, а на Різдво знову до Званівки — Фестиваль вертепів.

“Ми повинні представити Донеччину не в СССРовському вигляді, а сучасною, цікавою та молодою”, - відмітила А.Певна.

При бібліотеці та музеї влітку починає працювати Школа екскурсоводів, в яку можна записатися по телефону 066-272-3004.

В.Березін.