Культурний простір Донеччини. Українське вишиття – «З нами Бог і Україна»

Виставка «Культурний простір Донеччини. Людмила Огнева: українське вишиття  – «З нами Бог і Україна», яка присвячена 100-річчю підняття українського Державного Прапора над Донеччиною, буде відкрита 26 жовтня о 13:00 в Костянтинівському краєзнавчому музеї.

Виставка, яка мандрує всією Україною, представить до уваги глядачів ретроспективу творів Людмили Огнєвої різних періодів. Зокрема представлені унікальні роботи, пов’язані з українцями, чиї справи визначали й сьогодні вирішують долю України, починаючи від св. князя Аскольда, відтворення вишивок політичних в’язнів до сучасних героїв Д.Чернявського та В.Рибака. Кращого уроку історії України й придумати не можна!

Митець народилася 1936 року на Вінничині. На Донеччину приїхала у 1944 році. Разом з мамою жила в Торезі, від 1966 року – у Донецьку. Радіофізик. Громадська діячка. Журналістка. Дослідниця української вишивки. Член Національної спілки журналістів України та Національної спілки народних майстрів України. Працювала інженером на радіозаводі у Воронежі, викладачем у вишах Воронежа та Донецька, програмістом у проектному інституті. У 1998 - 2017 роках очолювала Донецький відділ Союзу українок. У різний час була натхненницею та організатором кількох клубів народної творчості в Донецьку: «Світлиця», «Чарівниця». Є автором понад 45 видань про несправедливо замовчуваних героїв українського минулого. Допомагає відроджувати та популяризувати життєвий подвиг та творчість наших земляков О.Тихого, В.Гайворонського та ін.

Людмила звертається до нас:

“Чи є щось страшніше за байдужість? Чи є щось підступніше? Нема! А вона намагається заволодіти нами. І коли торкнеться, то починаєш тліти та згасати. Не допусти того, Господи! Ця виставка – пам’ятник тим, хто не тлів, а горів вогнем всесильної Святої Любові, бо не допустив у своє серце байдужості. Сенс їхнього життя – воля рідної землі, в ім’я якої вони боролися і жили. І хай долі моїх не видуманих героїв допоможуть наблизити зоряний час України”.

Організатори: Костянтинівський міський краєзнавчий музей, ВГО «Товариство ім. О.Тихого», «Українське реєстрове козацтво», Донецький відділ Союзу українок.

Інформаційна підтримка: газета «Провінція», «Україна козацька».