Нові книжки нашого Олекси

«Велика туга осіла мою душу. Чую, а іноді й читаю: ляхи друкують, чехи, серби, болгари, чорногорки, москалі – всі друкують, а в нас анітелень, наче всім заціпило. Чому ви так, братія моя? Може, злякались нашествія іноплемінних журналістів? Не бійтесь… Вони кричать, чому ми по-московській не пишимо?...» - писав Тарас Шевченко. Та ні, Тарасе наш, вже друкують. Через 150 років після смерті Великого Кобзаря на Донеччині, завдяки старанням Товариства ім. Олекси Тихого, Європейської партії України, вийшла з друку брошура «Тарас Шевченко про мову». Відрізняється це видання від багатьох подібних збірок висловлювань Т.Шевченка тим, що на титульному листі написано: «Упорядник ТИХИЙ Олекса». Так, ця книга О.Тихого, який виріс, мешкав на костянтинівській землі, та загинув за Україну.

Ще одна невеличка книжка вийшла теж завдяки фінансуванню цих організацій, та сумлінній праці патріотів нашої країни Володимира Тихого, Євгена Шаповалова, Людмили Огнєвої, Ірини Курбацької – «ТИХИЙ Олекса – думки про виховання». Це педагогічне видання вперше надає можливість батькам, студентам та вчителям ознайомитися с принципами виховання дітей від перших місяців до шкільного віку, які розробив О.Тихий. У роботі є як прості наради: «Найкраще покинути “цивілізоване” місто і поселитися в селі... Для дитини шум автобусів, безконечний галас, вихлопні гази й пилюка не приносять ніякої користі, та й вам теж», так й слова Олексія Івановича Тихого, які звучать сучасно: «У наш час багато людей не надають ніякого значення при вихованні дітей ні національним традиціям, ні рідній природі, ні навіть рідній мові. ... Величезну помилку, прямо злочин роблять батьки, зрікаючись своєї нації. Таке зречення є згубним для дитини особисто і для всієї нації, а разом з тим – і для всього людства...”

Всі, кого цікавить життєвий шлях та творчість Олекси Тихого, запрошуються до участі у четвертих читаннях, які відбудуться 24 лютого у місті Часів-Яр. На читаннях можна буде отримати ці та інші роботи нашого великого земляка. Контактний телефон оргкомітету читань – 0506036475.

Костянтнівський осередок Товариства ім.О.Тихого.