Земляк-генерал считает, что криминогенная обстановка в Константиновке улучшилась

Тема пресс-конференции, которая была организована 12 июня в Главном управлении МВД Украины в Донецкой области, была общей — ситуация в области по убийствам. И пресс-релиз журналистам раздали такой, в котором Константиновка даже не упоминалась.

Однако, наш земляк, начальник управления генерал-майор милиции Николай Купянский сразу завел разговор именно о резонансном убийстве в нашем городе. Вот основные моменты его вступительной речи (мовой оригинала): «Досить складним видався для правоохоронців області кінець травня місяця та початок червня. Було скоєно ряд резонансних вбивств, тяжких інших злочинів, над якими міліції Донеччини прийшлось наполегливо попрацювати, щоб досягти позитивного результату. Ви всі пригадуєте той резонанс, який викликало вбивство 26 травня в місті Костянтинівці начальника управління по газопостачанню та газифікації та його дружини.

Сьогодні я мушу сказати, що цей злочин розкрито. Затримано три особи, які його скоїли. Для розкриття було задіяне як особливий склад Костянтинівського відділу, так і оперативних працівників головного управління, слідчих головного управління, найкращих експертів, і нам вдалося вийти на слід злочинців. Ними виявилися три молоді людини. Одна з них має вищу освіту. Рік їх 26‑31. Готуватися, розробляти план злочину вони почали ще в грудні минулого року. Купили необхідне знаряддя, пістолет травматичної дії, який стріляє гумовими кулями. Його було перероблено для того, щоб стріляти набоями, які містять свинцеві кулі. Вони проводили випробування цього пістолету. Вивчали час, коли прибувають потерпілі додому, дивилися на їх маршрути, графіки. Затримані мали можливість повністю підготуватися. Вони знали розташування будівлі, підходи, щоб краще підійти і відійти.

Вони використовували маски. До речі, про це вела мову і дружина загиблого. В останню мить вона мала можливість сказати, що розбійники були в масках. Тобто, ми маємо на сьогоднішній день певний обсяг доказів, які свідчать, що вони дійсно йшли на скоєння розбійного нападу, а не на навмисне вбивство.

Всі вони не були безробітні. Мають родини, дітей. І, власно кажучи, не було підстав йти на цій злочин, метою якого був банальний розбійний напад.

Пішовши на розбійний напад, їм здалося, що потерпілі їх впізнали, так як один з зловмисників працював на підприємстві, яке очолював потерпілий. І для того, щоб вони їх не видали, вони пішли на те, щоб скоїти цей жорстокий злочин — вбивство.

Нам вдалося, завдяки роботі наших експертів, отримати необхідні докази. І, власно кажучи, під натиском цих доказів затримані дали свідчення щодо причетності та обставин злочину. Вилучені речові докази, отримані додаткові докази. Проводяться відповідні слідчі дії, за допомогою яких їх затримали, і справу буде спрямовано до суду.

Я не хотів би, щоб у вас склалося враження, що розкриття цього злочину — це якась випадковість. Це результат наполегливої роботи усіх працівників міліції Донеччини. Ми підготували подання на міністра внутрішніх справ, по заохоченню працівників, які дійсно, не рахуючись з власним часом, робили все можливе, щоб розкрити цей злочин».

Далее Николай Григорьевич рассказал о работе управления по раскрытию убийств. По его информации, благодаря проведенным мероприятиям в области наблюдается устойчивая картина по снижению этого вида преступлений. С начала года было совершено 163 убийства, а за этот же период в прошлом году 226. 82 % убийств совершено в состоянии алкогольного опьянения, каждый третий убийца ранее судимый. Был составлен средне‑статистический портрет убийцы: как правило, мужчина 30‑40 лет, не работает, ранее судимый, любитель выпить, житель большого города (Донецка, Мариуполя, Макеевки, Горловки, Краматорска).

Затем присутствующие журналисты задали вопросы, основная часть которых была также связана с убийством супругов Пазио. На вопрос о том, что вывело милицию на след убийц, Н. Купянский ответил, что не будет об этом говорить, т. к. это тайна следствия. Но работа, по его словам, была проведена кропотливая. Поэтому под натиском неопровержимых улик следователям легко было говорить с задержанными. До последнего они не знали, что их подозревают в преступлении.

Что касается того, как преступники проникли в дом Пазио, то они перелезли через забор, оставив на нем отпечатки, и вошли в комнаты. Они не сделали этого, когда хозяева отсутствовали, т. к., по словам Н. Купянского, понимали, что в частном доме найти спрятанные деньги будет практически невозможно. Поэтому подождали, пока придут хозяева, вошли в дом и начали их пытать. Надевали на погибшего наручники, наносили удары ножом, к женщине также применяли пытки и скотч.

По словам генерала милиции, пока он не может сказать ничего лишнего, т. к. адвокаты задержанных уже достаточно активно занимаются их защитой.

Спокойного генерала милиции немного вывел из равновесия вопрос о криминогенной ситуации в Константиновке (кроме этого убийства, были названы нераскрытое преступление по загрязнению радиацией, избиение учителя, взятие за взятку мэра). Он впервые за всю пресс-конференцию перешел на русский язык: «Это так кажется, что криминогенная обстановка ухудшилась. Количество совершенных преступлений в Константиновке снижено по сравнению с прошлым годом больше чем на 10 %».

В. Березин.