Нові читання з новою збіркою

21 лютого у Краматорську — місті, де неодноразово бував Олекса Тихий, де зараз мешкає його сестра та племінниця, пройдуть чергові читання по житті та творчості нашого славетного земляка. До цієї події у донецькому видавництві “Смолоскип” вийшла збірка  “На перехресті думок” (упорядкована відомою українською діячкою Донбасу Людмилою Огнєвою). Збірка містить життєпис, статті, листування, “Словник мовних покручів” Олексія Івановича Тихого — українського патріота і правозахисника, педагога, мовознавця, члена-засновника Української Гельсінкської групи, який виступив на захист української мови, людської гідності та законності. До збірки також включені спогади сучасників-соратників та спогади Володимира Тихого, сина О.І. Тихого.

Зі сторінок збірки перед читачем постає людина високої культури, сильна, обдарована, героїчна особистість, людина залізної волі, рідкісної толерантності, виняткової порядності. Олекса Тихий не просто видатний донеччанин, він — голос, сумління, совість, гордість Донецького краю.

Укладач скромно визначає вміщені в збірку статті як педагогічні. І вони дійсно присвячені питанням освіти, виховання, навчання. Але в той же час не може не відзначити державне та державницьке мислення їх автора.

Унікальним явищем є “Словник невідомих нормам української літературної мови слів”, адресований тим, хто втратив контакт з рідною мовою.

Матеріалам, вміщеним в книзі, вже більше 30 років. Але вони — поза часом і не втратили актуальності в нашому бурхливому сьогоденні. Питання статусу української мови, мовної культури, реформування освіти, сільські проблеми, питання законності, які порушував у своїх роботах Олекса Тихий, залишаються животрепетними й нагальними проблемами сучасного українського суспільства.

Публікація є корисною не тільки батькам, студентам педагогічних закладів, учителям, а й державним людям, і усім тим, кого турбує моральне відродження українського суспільства.
КНИГУ БУДЕ ПРЕЗЕНТОВАНО У КРАМАТОРСЬКОМУ МІСЬКОМУ ХУДОЖНЬОМУ МУЗЕЇ НА ШОСТИХ ОЛЕКСИНИХ ЧИТАННЯХ 21 ЛЮТОГО О 14-00 ГОДИНІ.

О.Шевченко, вчитель української мови і літератури Новодмитрівського НВК.