Максимальне покарання за порушення виборчого законодавства – до 10 років позбавлення волі

Такі санкції зазначені в Кримінальному кодексі України за перешкоджання здійсненню виборчого права, фальсифікацію виборчих документів та порушення порядку фінансування політичної партії чи передвиборної агітації.

До уваги, статті Кримінального кодексу України, що стосуються виборчого права:

Стаття 157. Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача. Карається обмеженням свободи на строк до 3 років до позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, в залежності від тяжкості скоєного правопорушення.

Стаття 158. Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців. Тягне за собою позбавлення волі на строк від 2 до 10 років.

Стаття 158-1. Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз. Санкція статті передбачає від накладання штрафу до позбавлення волі на термін від 5 до 7 років.

Стаття 158-2. Незаконне знищення виборчої документації або документів референдуму. Покарання - від обмеження свободи на строк до 5 років до позбавлення волі на той самий строк.

Стаття 159. Порушення таємниці голосування. Санкція статті - від штрафу до позбавлення волі на строк до 3 років.

Стаття 159-1. Порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму. Передбачає від обмеження свободи на строк до 3 років до позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Стаття 160. Підкуп виборця, учасника референдуму. Максимальне покарання - позбавлення волі на строк до 7 років.Важливо: кримінальній відповідальності підлягають не тільки для особи, які здійснюють підкуп виборців, але громадяни, які віддають свої голоси за гроші.

У разі виявлення порушень, пов’язаних з виборчим процесом, звертайтеся до поліції за номером 102.

http://bahmut-police.dn.ua/news/view/5394