З 23 червня зареєструвати зброю в Україні можна буде онлайн або в магазині, — МВС

Цього тижня в Україні запрацює Єдиний реєстр зброї. Він дозволить автоматизувати облік зброї та має спростити отримання дозволів на неї. Поки що зареєструвати зброю можна тільки у поліції.

"Персональна зброя для самозахисту"

Фото - DW

Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ Україні. 

Впровадження Єдиного реєстру зброї (ЄРЗ), заявляють у відомстві, має допомогти українцям легко отримувати інформацію про свою зареєстровану зброю.

Крім того, завдяки цифровізації отримати дозвіл на зброю стане простіше: ЄРЗ передбачає створення електронних кабінетів, що дозволить українцям отримувати послугу, не виходячи з дому. Також необхідні документи можна буде подати у магазині з продажу зброї. Але за потреби власноруч подати документи до відділення поліції все ж можна.

Для отримання дозволу на зброю онлайн через “Єдине вікно громадянина” необхідно виконати наступні кроки:

  • зайти на портал “Єдине вікно громадянина” (посилання на нього тут);
  • авторизуватися на порталі;
  • оформити заявку на отримання дозволу;
  • прикріпити до заявки необхідні документи та сканкопії;
  • завірити копії електронним підписом (якщо необхідно);
  • надіслати заявку через портал.

У майбутньому інформація про зброю та дозволи на неї буде відображатись у застосунку “Дія”, а замість існуючих бланків дозволів будуть формуватися витяги з ЄРЗ, які міститимуть QR-код. 

Нагадаємо, в Україні передбачена відповідальність за збереження боєприпасів та зброї, які інколи привозять як “сувеніри” з прифронтових територій. Як не потрапити за ґрати та що робити зі знайденими боєприпасами, зброєю або ворожою технікою — читайте у нашому матеріалі.

"Вільне радіо"