Український вечір у Донецьку

У четвер, 20 січня, о 15 годині в приміщенні Донецького обласного художнього музею відкрилася виставка нашого земляка, Заслуженого художника України Петра Антипа. Його зірка почала сходити в кінці 80‑х. В 1990 році він став стипендіатом Спілки художників СРСР, тоді ж починається його тріумфальна хода по виставкових залах України і світу.

П.Антипов.

Скульптурні, живописні, графічні роботи Антипа знаходяться у різних музеях та приватних зібраннях України (колекції відомого мистецтвознавця Дяченка, родини Амосових, донецьких бізнесменів Ландика, Самсоненка, Єфімова та ін.), Росії, Франції, Німеччини, Швеції. Полотна майстра закуплені Спілкою художників СРСР та Міністерством культури України.

Останнім часом найголовнішою темою творчості Петра Антипа став український донецький степ. У 2006 і 2007 роках митець став одним з організаторів і учасників двох Міжнародних симпозіумів по скульптурі в камені «Український степ». Створені під час їхнього проведення скульптурні композиції прикрасили бульвар Пушкіна в Донецьку.

Картини художника треба бачити своїма очима, щоб дати їм оцінку. Так, у свій час, надзвичайне враження сталося у мене від московських двориків на картинах Полєнова. Це якась магія, яка розколдовує для тебе столицю Московії. Такаж магія відбулася зі мною на виставці горлівського генія. Моє бачення Донбасу і України, як землі святої, такої, де сходяться разом небесне і земне, співпало зі світотворенням художника. Антип ставить в центрі свого — тепер і мого Всесвіту — кам’яну брилу, стилізовану скіфо‑сарматську бабу-людину. Донбас предстає не «новою Америкою» індустріальної міці, а архетипом людства взагалі. Подивіться. Після Донецька виставка вирушить до Києва і Львова.

А двома годинами пізніше, в тому ж художньому музеї, але в іншому залі, відбувся акустичний концерт рок-барда, лідера групи «Самі свої» Олега Сухарєва. І враження були не менш сильними, ніж від виставки Петра Антипа. Гостра соціальна лірика Сухарева з естетичної точки зору була виконана бездоганно. Родзинкою вечора став яркий виступ відомого поета Сергія Пандюка. Він добре відомий донецькому читачеві, а цього разу презентував свою нову дитячу книжку «Неслухняники».

І. Брєдіхін, викладач КПЛ.