Його ім’я назавжди буде пов’язане з нашим містом

І як завжди, у січні, ми шануємо пам’ять видатної людини — Василя Гайворонського

Відкриття чергових читань про життя та творчість Василя Гайворонського (вони пройшли в індустріальному технікумі 16 січня) було не зовсім звичайним - звичайна учениця звичаної школи на Червоному Єлизавета Кручинина прочитала свого листа, який вона адресувала особисте Василю Андрійовичу (текст було надруковано у попередньому числі «Провінції»).

Провідний бібліограф ЦМПБ ім. М. Горького Олена Дудченко виступила з коротким оглядом матеріалів краєзнавчої бібліографічної закладки «Василь Гайворонський», яка була складена нею спеціально до читань. Було підкреслено, що у порівнянні, наприклад, із 2006 роком, помітно розширилося коло повнотекстових документів, присвячених Василю Гайворонському. Ці всі матеріали існують у бібліотеці у вигляді спеціально підібраної папки в електронному вигляді, тобто кожен, хто зацікавиться Гайворонським, може їх отримати.

Під керівництвом невід’ємного учасника усіх читань, учителя Л.Задорожньої, учні Костянтинівської гімназії здійснили науково-дослідницьку роботу з вивчення спадщини письменника. Учениці 11 класу Д.Зубахіна прочитала свій нарис «Геній ходив поруч із нами», Л.Міронова ознайомила слухачів   із подробицями біографії письменника, В.Чуприна розповіла про дослідження з теми «Природа Донеччини у творах В.Гайворонського (Гайдарівського)».

І, як завжди, — донька письменника Антоніна Василівна Туровська-Гайворонська, мешканка пос. Червоний (на світлині — в центрі), прийняла участь у читаннях, по-новому впізнавала та раділа за свого батька.

Незвичайним був і фінал читань — організатори та гості відвідали костянтинівський греко-католицький храм, де отець Віталій провів молебень по В.Гайворонському та по всіх, хто жив та помер за Україну.

В.Березін.